Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Flaczki Wołowe wg Polpal

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flaczki ładnie pachnące gałką i imbirem.

Flaczki Wołowe wg Polpal

Składniki:

Flaczki Wołowe wg Polpal

 

  • ok. 2 kg flaków wołowych
  • ok. 850 g kości wieprzowych od karczku
  • 3 marchwie pokrojone w talarki
  • 2 łodygi zielonego selera przekrojone na pół
  • muszkatołowa, imbir w proszku, pieprz czarny, ziele angielskie w proszku, liść laurowy, dodatkowo sól

Sposób przygotowania:

Flaczki Wołowe wg Polpal
Najpierw flaki obgotować 2 lub 3 razy, w ostatnim gotowaniu dodałem kości po to, żeby nie było szumowin jak już się zacznie gotować na dobre. Po ostudzeniu pokroić w paski. Gdy kroimy flaki to zaczynamy gotować kości, następnie dodajemy pokrojone flaki, po około 40 minutach dodajemy marchew, seler i przyprawy i gotujemy do miękkości. Można dodać więcej majeranku pod koniec gotowania jak ktoś lubi, seler wyjąć przed podaniem a podać najlepiej z chlebem.