2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Flaczki wołowo-drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Flaki na kurczaku idealne na obiad jednogarnkowy

Flaczki wołowo-drobiowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaczki wołowo-drobiowe

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowo-drobiowe
Mrożone flaki rozmrażamy,wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą dodajemy ocet i gotujemy do miękkości.

Następnie odcedzamy.



Kurczaka myjemy dzielimy na części ,wkładamy do drugiego garnka zalewamy zimna wodą i gotujemy,gdy wywar zacznie wrzeć ,dodajemy obrane i umyte warzywa starte na tarce jarzynowej o grubych okach,dodajemy ziele ,liść laurowy,pieprz czarny i gotujemy rosół aż mięso będzie miękkie.



Następnie ugotowane mięso wyjmujemy obieramy od kości kroimy na paseczki i dodajemy znów do rosołu razem z ugotowanymi flakami,zagotowujemy wszystko razem,dodajemy przyprawę do flaków doprawiamy do smaku solą można dodać szczyptę kucharka oraz wsypujemy paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.



W tym czasie na patelni ze smalcu i mąki robimy zasmażkę dodajemy do flaków zagotowujemy i odstawiamy. Tak przyrządzone flaczki są gotowe do spożycia. Ja na talerzu oprószyłam je jeszcze pieprzem kolorowym z młynka Pycha!
Flaczki wołowo-drobiowe
flaki gotujemy na wywarze z kurczaka doprawiamy przyprawami