Sposób przygotowania:
Flaczki z udek i żołądków drobiowych
► Udka z kurczaka i żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować, zebrać powstałe szumowiny z wierzchu. Teraz wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i por, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość przyprawić solą ( 1,5 łyżki ) i gotować na małym ogniu, do miękkości udek i warzyw.
► Następnie udka i warzywa wyjąć, przestudzić z udek usunąć skórę i kości i pokroić na kawałki. Por, seler i pietruszkę wyrzucić, marchew pokroić na plastry. Żołądki gotować jeszcze przez chwilę, aż będą miękkie, następnie wyjąć, również ostudzić i pokroić w paski. Wywar przecedzić przez sito do mniejszego garnka. Żołądki z mięsem i marchewką wrzucić z powrotem do rosołu i zagotować.
► Zupę przyprawić majerankiem, kminkiem, papryką, przyprawą do flaczków i chwilę gotować. Teraz zrobić zasmażkę rozpuszczając na patelni masło i mieszając ( żeby nie powstały grudki ) dodać mąkę. Gotową zasmażkę mieszając wlać do flaczków i gotować przez 5 minut. Doprawić do smaku.
► Następnie udka i warzywa wyjąć, przestudzić z udek usunąć skórę i kości i pokroić na kawałki. Por, seler i pietruszkę wyrzucić, marchew pokroić na plastry. Żołądki gotować jeszcze przez chwilę, aż będą miękkie, następnie wyjąć, również ostudzić i pokroić w paski. Wywar przecedzić przez sito do mniejszego garnka. Żołądki z mięsem i marchewką wrzucić z powrotem do rosołu i zagotować.
► Zupę przyprawić majerankiem, kminkiem, papryką, przyprawą do flaczków i chwilę gotować. Teraz zrobić zasmażkę rozpuszczając na patelni masło i mieszając ( żeby nie powstały grudki ) dodać mąkę. Gotową zasmażkę mieszając wlać do flaczków i gotować przez 5 minut. Doprawić do smaku.
testing223
testing223