SUPERPRZEPIS

Flaczki z udek i żołądków drobiowych

  • 2
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Flaczki z udek i żołądków drobiowych Więcej zdjęć (4)

Od lat należę do gorliwych fanów flaczków wołowych, wieprzowych, jak zarówno drobiowych - lubię podroby a wyjątkowo żołądki drobiowe.

Składniki:

Flaczki z udek i żołądków drobiowych

 

  • 3 duże udka z kurczaka
  • 1 kg. żołądków drobiowych
  • masło (3 łyżki / do zasmażki)
  • mąka pszenna (do zasmażki)
  • marchew (obrać)
  • seler (korzeń / obrać)
  • pietruszka (korzeń / obrać)
  • por (obrać)
  • przyprawa do flaków (2,5 łyżki)
  • ziele angielskie (5 ziaren)
  • 2 średnie liście laurowe
  • majeranek (suszony)
  • słodka papryka (mielona)
  • kminek (mielony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Flaczki z udek i żołądków drobiowych
► Udka z kurczaka i żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować, zebrać powstałe szumowiny z wierzchu. Teraz wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i por, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość przyprawić solą ( 1,5 łyżki ) i gotować na małym ogniu, do miękkości udek i warzyw.

► Następnie udka i warzywa wyjąć, przestudzić z udek usunąć skórę i kości i pokroić na kawałki. Por, seler i pietruszkę wyrzucić, marchew pokroić na plastry. Żołądki gotować jeszcze przez chwilę, aż będą miękkie, następnie wyjąć, również ostudzić i pokroić w paski. Wywar przecedzić przez sito do mniejszego garnka. Żołądki z mięsem i marchewką wrzucić z powrotem do rosołu i zagotować.

► Zupę przyprawić majerankiem, kminkiem, papryką, przyprawą do flaczków i chwilę gotować. Teraz zrobić zasmażkę rozpuszczając na patelni masło i mieszając ( żeby nie powstały grudki ) dodać mąkę. Gotową zasmażkę mieszając wlać do flaczków i gotować przez 5 minut. Doprawić do smaku.
Flaczki z udek i żołądków drobiowych
Udka z kurczaka i żołądki po ugotowaniu przestudzić i pokroić - por, seler i pietruszkę wyrzucić.
Flaczki z udek i żołądków drobiowych
Udka, żołądki i warzywa włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować, zebrać powstałe szumowiny z wierzchu.
Flaczki z udek i żołądków drobiowych
Udka z kurczaka i żołądki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą – warzywa obrać ze skórki.

Tagi:

flaczki zupa