Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Flaczki z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiennik zwykłych flaków. Danie wegańskie, równie smaczne. Boczniaki zawierają więcej składników odżywczych od grzybów leśnych.

Flaczki z boczniaków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Flaczki z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z boczniaków
Marchew, pietruszkę i kawałek selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą i gotować.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podduszonej cebuli dodać przyprawy dla lepszego wydobycia smaku i aromatu, chwilę jeszcze podduszyć i wymieszać. Dodać do gotujący warzyw. Boczniaki wypłukać i podzielić na paski wielkości jak są zwykłe flaczki. Do miękkich warzyw dodać boczniaki, gotować jeszcze około 10 minut. Przygotować zasmażkę z oleju i mąki, dodać do garnka. Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem.
Flaczki z boczniaków
Obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa.
Flaczki z boczniaków
Cebula pokrojona w drobną kostkę do podsmażenia
Flaczki z boczniaków
Boczniaki porozrywane na cienkie paski.
Flaczki z boczniaków
Pokrojona cebula podsmażona z przyprawami
Flaczki z boczniaków
Ugotowane flaczki z boczniaków