Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaki Rumcajski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młode pieczone ziemniaki, faszerowane kurczakiem, warzywami to moja propozycja na drugie danie obiadowe.

Ziemniaki Rumcajski

Składniki:

Ziemniaki Rumcajski

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Rumcajski

ETAP 1:

Ziemniaki Rumcajski

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy głęboki otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180°C.

ETAP 2:

Ziemniaki Rumcajski

2. Mięso kroimy bardzo drobno, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Ziemniaki Rumcajski

3. Cebule obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dojemy drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę, Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Pod koniec prużenia łączymy z mięsem i dodajemy ketchup.
5. Gotowym farszem napełniamy upieczone ziemniaki i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się ser.

ETAP 4:

7. Danie gotowe.
8. Smacznego