monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Flaczki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych flaczków

Flaczki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaczki z kurczaka

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2,5 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (gdy jest mały to połowa)
  • 10cm pora
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka rosołowa
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki majeranku
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z kurczaka
Kurczaka umyć, osuszyć i zdjąć skórę i jeśli ktoś chce można odkroić nadmiar tłuszczu (ja odkroiłam), zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i posolić, gotować na średnim ogniu. Zebrać szum, który będzie się tworzył.Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć. Por także umyć. Cebulę obrać. Warzywa dodać do garnka. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i uchylić pokrywkę. Dodać kostkę rosołową. Warzywa wyjąć po 20 minutach, a kurczaka po kolejnych 15-20 minutach. Wywar przecedzić do innego garnka. Warzywa pokroić w paski, a przyprawy, cebulę i por wyrzucić. Z kurczaka wyjąć kości i mięso pokroić wzdłuż włókien na paski. Mąkę rozprowadzić w chochli wywaru, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Włożyć warzywa i mięso, zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać majeranek, zamieszać. Podawać gorące z pieczywem. SMACZNEGO!
Flaczki z kurczaka
Z kurczaka zdjąć skórę, włożyć do garnka zalać 2 litrami wody i dodać przyprawy
Flaczki z kurczaka
Do gotującego się mięsa włożyć obrane warzywa i zagotwać
Flaczki z kurczaka
Warzywa wyjąć z wywaru i pokroić w cienkie paski
Flaczki z kurczaka
mięso wyjąć z wywaru, pokroić wzdłuż włókień