Sposób przygotowania:
Flaczki z kurczaka
Kurczaka umyć, osuszyć i zdjąć skórę i jeśli ktoś chce można odkroić nadmiar tłuszczu (ja odkroiłam), zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i posolić, gotować na średnim ogniu. Zebrać szum, który będzie się tworzył.Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć. Por także umyć. Cebulę obrać. Warzywa dodać do garnka. Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i uchylić pokrywkę. Dodać kostkę rosołową. Warzywa wyjąć po 20 minutach, a kurczaka po kolejnych 15-20 minutach. Wywar przecedzić do innego garnka. Warzywa pokroić w paski, a przyprawy, cebulę i por wyrzucić. Z kurczaka wyjąć kości i mięso pokroić wzdłuż włókien na paski. Mąkę rozprowadzić w chochli wywaru, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Włożyć warzywa i mięso, zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać majeranek, zamieszać. Podawać gorące z pieczywem. SMACZNEGO!