Sposób przygotowania:
Flaczki z majerankiemFlaczki już obgotowane , pokrojone gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze raz 15 minut,odcedzamy.
Tak przygotowane flaki przekładamy do ugotowanego wcześniej rosołu i gotujemy na małym ogniu.
Jarzyny obieramy , płuczemy i ścieramy na tarce (grube oczka)
Do flaków dodajemy liście laurowe , ziele angielskie a także startą na tarce jarzynę.
Gotujmy do miękkości flaczków i jarzyn.
Następnie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki.
Gdy robimy gęściejszą zasmażkę rozprowadzamy ją wtedy zimną wodą , a następnie wlewamy do flaczków cały czas mieszając, aby nie utworzyły nam się grudki.
Flaczki doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną , solą i pieprzem , gałką muszkatołową, oraz majerankiem.(pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć w dłoniach aby wydobyć aromat)
W razie potrzeby doprawić przyprawą płynną.
Gotujemy jeszcze kilka minut po czym zdejmujemy z ognia.
Flaczki rozlewamy na talerze.
Mój mąż dodatkowo doprawia sobie flaczki octem.
gusia1000