BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1075]

Flaczki z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo smaczne flaczki z aromatycznym majerankiem roztartym w dłoniach. Flaczki bardzo lubiane przez moją rodzinkę, szybko znikają z talerza.

Flaczki z majerankiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaczki z majerankiem

 

  • paczka flaków przegotowanych i pokrojonych w paseczki 1 kg,
  • bulion około 1,5 - 2 litrów,
  • marchewki 1 szt,(można dać więcej ale wtedy flaczki wyjdą słodkie)
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • majeranek około 2 łyżek,
  • ziele angielskie 4 ziarenka,
  • liście laurowe 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • płynna przyprawa do smaku,
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,

 

 

  • Dodatkowo;
  • ocet,

Sposób przygotowania:

Flaczki z majerankiem
Flaczki już obgotowane , pokrojone gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze raz 15 minut,odcedzamy.

Tak przygotowane flaki przekładamy do ugotowanego wcześniej rosołu i gotujemy na małym ogniu.

Jarzyny obieramy , płuczemy i ścieramy na tarce (grube oczka)

Do flaków dodajemy liście laurowe , ziele angielskie a także startą na tarce jarzynę.

Gotujmy do miękkości flaczków i jarzyn.

Następnie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki.

Gdy robimy gęściejszą zasmażkę rozprowadzamy ją wtedy zimną wodą , a następnie wlewamy do flaczków cały czas mieszając, aby nie utworzyły nam się grudki.

Flaczki doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną , solą i pieprzem , gałką muszkatołową, oraz majerankiem.(pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć w dłoniach aby wydobyć aromat)

W razie potrzeby doprawić przyprawą płynną.

Gotujemy jeszcze kilka minut po czym zdejmujemy z ognia.

Flaczki rozlewamy na talerze.

Mój mąż dodatkowo doprawia sobie flaczki octem.
Flaczki z majerankiem
Jarzyny obieramy myjemy a następnie ścieramy na tarce
Flaczki z majerankiem
Do gotujących flaczków dodajemy starte jarzyny
Flaczki z majerankiem
Dodajemy przyprawy oraz starty w dłoniach majeranek

Tagi:

flaczki zupy