Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Młody szczaw dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, drobno szczaw pokroić, wsypać do garnka, dodać masło i na średnim ogniu dusić szczaw z 5 minut mieszając.
Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy.
Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy.
Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą.
Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy.
Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy.
Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą.