ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa szczawiowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza zupa szczawiowa z jajkami i tłuczonymi ziemniakami z okrasą, młody szczaw zamrażam i w zimie mam pyszną zupę.

Zupa szczawiowa z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa szczawiowa z ziemniakami

 

  • szczaw świeży 5 pęczków,
  • masło 100 gram
  • rosół z kurczaka 2,5 litra,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól - ile potrzeba,
  • śmietana 12% 200 gram
  • woda 1 szklanka,
  • mąka tortowa 3 łyżki,
  • jajka 6 sztuk "L",
  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
  • boczek świeży 25 dag,
  • cebula 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z ziemniakami
Młody szczaw dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, drobno szczaw pokroić, wsypać do garnka, dodać masło i na średnim ogniu dusić szczaw z 5 minut mieszając.

Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować.

Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy.

Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy.

Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą.
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa najlepsza na rosole i śmietanie.