BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Zupa grzybowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja zupa grzybowa jest ugotowana na bulionie mięsnym, z grzybów suszonych i świeżych. Podałam moją zupę z łazankami , ale również fajnie smakuje z makaronem typu wstążki. Ugotowana na bulionie warzywnym może być pyszną zupą na wigilijnym stole.

Zupa grzybowa na rosole Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Zupa grzybowa na rosole

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na rosole
Grzyby suszone dokładnie wypłukać,zalać wodą i odstawić na noc.

Następnego dnia ugotować w wodzie w wodzie w której się moczyły.

Po ugotowaniu wyjąć i pokroić.

Warzywa obrać , zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle.

Do warzyw dodać rozmrożone, odsączone z nadmiaru wody grzyby,doprawić solą ,pieprzem dodać listek laurowy oraz ziele angielskie.

Smażyć pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.

Warzywa zalać ugotowanym wcześniej bulionem mięsnym, dodać ugotowane , pokrojone grzyby suszone.

Całość gotować około 30 - 40 minut.

Zupę zaprawić mąką rozmieszaną z kremówką , doprowadzić do zagotowania.

W razie potrzeby doprawić do smaku.

Podawać z ugotowanym makaronem łazanki.



Rada;

Moja grzybowa ugotowana była na bulionie mięsnym, ale ugotowana na bulionie warzywnym może być pyszną zupą na wigilijnym stole.
Zupa grzybowa na rosole
Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na noc
Zupa grzybowa na rosole
Na patelni podsmaż obrane ,starte na tarce warzywa
Zupa grzybowa na rosole
Grzyby rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru wody
Zupa grzybowa na rosole
Odsączone grzyby dodać do podsmażonych warzyw
Zupa grzybowa na rosole
Całość przełożyć do ugotowanego wcześniej bulionu - rosołu
Zupa grzybowa na rosole
Makaron łazanki ugotować według opisu na opakowaniu
Zupa grzybowa na rosole
Zupę grzybową zagęścić zasmażką z masła i mąki, na koniec zabielić zahartowaną śmietaną
Zupa grzybowa na rosole
Podawać z ugotowanymi łazankami