Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa na rosole
Grzyby suszone dokładnie wypłukać,zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w wodzie w wodzie w której się moczyły.
Po ugotowaniu wyjąć i pokroić.
Warzywa obrać , zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle.
Do warzyw dodać rozmrożone, odsączone z nadmiaru wody grzyby,doprawić solą ,pieprzem dodać listek laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Warzywa zalać ugotowanym wcześniej bulionem mięsnym, dodać ugotowane , pokrojone grzyby suszone.
Całość gotować około 30 - 40 minut.
Zupę zaprawić mąką rozmieszaną z kremówką , doprowadzić do zagotowania.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym makaronem łazanki.
Rada;
Moja grzybowa ugotowana była na bulionie mięsnym, ale ugotowana na bulionie warzywnym może być pyszną zupą na wigilijnym stole.
Następnego dnia ugotować w wodzie w wodzie w której się moczyły.
Po ugotowaniu wyjąć i pokroić.
Warzywa obrać , zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle.
Do warzyw dodać rozmrożone, odsączone z nadmiaru wody grzyby,doprawić solą ,pieprzem dodać listek laurowy oraz ziele angielskie.
Smażyć pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.
Warzywa zalać ugotowanym wcześniej bulionem mięsnym, dodać ugotowane , pokrojone grzyby suszone.
Całość gotować około 30 - 40 minut.
Zupę zaprawić mąką rozmieszaną z kremówką , doprowadzić do zagotowania.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ugotowanym makaronem łazanki.
Rada;
Moja grzybowa ugotowana była na bulionie mięsnym, ale ugotowana na bulionie warzywnym może być pyszną zupą na wigilijnym stole.