Sposób przygotowania:
Najlepsza grochówka
Groch opłukałam pod bieżącą wodą, zalałam zimną wodą i odstawiłam na ponad godzinę.
Żeberka pokroiłam w mniejsze kawałki, włożyłam od garnka, dodałam pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypałam groch, zalałam wodą (ok 2,5 litry), zagotowałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok godziny.
Po ugotowaniu groch powinien być miękki i będzie się rozpadać.
Marchew obrałam, pokroiłam w pół talarki. Seler obrałam i pokroiłam w słupki. Wrzuciłam do garnka, gotowałam 10 minut.
Następnie do garnka wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotowałam 10 minut, aż warzywa stały się miękkie.
Cebulę pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam od zupy. Czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam łyżeczkę soli i majeranek, roztarłam i dodałam do zupy. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Żeberka wyjęłam z zupy, mięso obkroiłam i włożyłam z powrotem do garnka. Smacznego!
Żeberka pokroiłam w mniejsze kawałki, włożyłam od garnka, dodałam pokrojoną pietruszkę, liście laurowe i ziele, wsypałam groch, zalałam wodą (ok 2,5 litry), zagotowałam, przykryłam i gotowałam na małym ogniu ok godziny.
Po ugotowaniu groch powinien być miękki i będzie się rozpadać.
Marchew obrałam, pokroiłam w pół talarki. Seler obrałam i pokroiłam w słupki. Wrzuciłam do garnka, gotowałam 10 minut.
Następnie do garnka wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotowałam 10 minut, aż warzywa stały się miękkie.
Cebulę pokroiłam w kostkę, zrumieniłam na smalcu, dodałam od zupy. Czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam łyżeczkę soli i majeranek, roztarłam i dodałam do zupy. Zupę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Żeberka wyjęłam z zupy, mięso obkroiłam i włożyłam z powrotem do garnka. Smacznego!