Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Flądra z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie to zadowoli każde podniebienie...

Flądra z boczkiem

Składniki:

Flądra z boczkiem

 

  • 4 sprawione flądry,
  • 4 łyżki soku cytrynowego,
  • 15 dag przerośniętego boczku,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 sparzona cytryna.

Sposób przygotowania:

Flądra z boczkiem
Rybę opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 10 min. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i pokroić w krążki. Boczek wytopić na patelni i wyjąć. Cebulę zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku, wyjąć z patelni i wymieszać z boczkiem. Rybę osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na tłuszczu z boczku 2-4 min. z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę z boczkiem podgrzać na patelni, dodać zieleninę, wymieszać, sosem polać filety. Cytrynę pokroić w ćwiartki lub ósemki i ozdobić każdą porcję ryby.