joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Flaki wg przepisu mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty, tradycyjny przepis na flaki :)

Flaki wg przepisu mamy

Składniki:

Flaki wg przepisu mamy

 

  • 1 kg flaków wołowych mrożonych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • seler średniej wielkości
  • 4 łyżki oleju
  • 8 szklanek bulionu (ugotowałam własny bulion a mięso wg uznania można dodać później do flaków)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok 10 ziaren pieprzu
  • dwie łyżki suszonego majeranku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki wg przepisu mamy
Mrożone flaki gotujemy w bulionie do miękkości. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę i seler obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Do warzyw dodajemy papryki i jeszcze chwilę smażymy. Podsmażone warzywa przekładamy do miękkich flaków i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy momentu aż warzywa będą miękkie. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania możemy dodać mięso drobiowe z bulionu przygotowanego do flaków. Smacznego :)

Tagi:

mięso flaki zupy