pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Flaki jelenie na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

treściwa zupa na chłodne wieczory

Flaki jelenie na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki jelenie na ostro

 

Sposób przygotowania:

Flaki jelenie na ostro
Flaki z jelenia delikatnie czyścimy. Kilkukrotnie zagotowujemy i wymieniamy wodę. Tak przygotowane flaki przekładamy do garnuszka i zalewamy czystą wodą. Solimy i zagotowujemy. Marchewkę oraz seler naciowy kroimy w paski i dodajemy do flaków. Wsypujemy przyprawy ziołowe: pieprz, liść oraz ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy do miękkości flaków. Ja gotowałem w szybkowarze – zajęło mi to około 25 minut. W międzyczasie na patelni rozpuszczam smalec. Dodaję pokrojoną cebulę i rumienię. Następnie wrzucam pokrojone papryczki chili, paprykę słodką oraz bułkę tartą. Całość mieszam i chwilę podsmażam. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do ugotowanym flaków. Doprawiam jeszcze imbirem i majerankiem. Zagotowuję i gotowe. Smacznego.
Flaki jelenie na ostro
Oczyszczone flaki kilkaktronie zagotowuję
Flaki jelenie na ostro
Przepłukane gotuję z dodatkiem warzyw
Flaki jelenie na ostro
Zamykam w szybkowarze i garuję 25 minut
Flaki jelenie na ostro
Na koniec dodaję zasmażkę z bułki tartej i cebuli