Sposób przygotowania:
Flaki jelenie na ostro
Flaki z jelenia delikatnie czyścimy. Kilkukrotnie zagotowujemy i wymieniamy wodę. Tak przygotowane flaki przekładamy do garnuszka i zalewamy czystą wodą. Solimy i zagotowujemy. Marchewkę oraz seler naciowy kroimy w paski i dodajemy do flaków. Wsypujemy przyprawy ziołowe: pieprz, liść oraz ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy do miękkości flaków. Ja gotowałem w szybkowarze – zajęło mi to około 25 minut. W międzyczasie na patelni rozpuszczam smalec. Dodaję pokrojoną cebulę i rumienię. Następnie wrzucam pokrojone papryczki chili, paprykę słodką oraz bułkę tartą. Całość mieszam i chwilę podsmażam. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do ugotowanym flaków. Doprawiam jeszcze imbirem i majerankiem. Zagotowuję i gotowe. Smacznego.