pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Flaki mocniej cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

świetna zupka rozgrzewająca

Flaki mocniej cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki mocniej cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Flaki mocniej cebulowe
Parzone i pokrojone flaki zalewam zimną wodą. Zagotowuję i zmieniam wodę. Ten proces powtarzam 2 razy. Obrane warzywa zalewam litrem wody i garuję do miękkości około 8 minut. Ugotowane kroję w kostkę, zaś powstałym i osolonym wywarem warzywnym zalewam obgotowane flaki. Na małym ogniu flaki gotuję około 2 godzin. Po pierwszej godzinie do flaków dodaję przyprawy ziołowe. Gdy flaki się gotują cebule kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam smalec. Na gorącym tłuszczu rumienię cebulkę. Następnie posypuję papryki słodkiej, mieszam i dodaję mąkę. Zwiększam ogień i mieszając podsmażam. Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotujących się flaków. Po 2 godzinie gotowania się flaków zagęszczam je zasmażką. Chwilę gotuję dodaję pokrojone warzywa i gotowe. Smacznego.
Flaki mocniej cebulowe
Pokrojone flaki kilkakrotnie zagotowujemy pozbywając się szumu
Flaki mocniej cebulowe
Odszumione flaki gotuję w wywarze warzywnym do miękkości
Flaki mocniej cebulowe
Zarumienioną cebulę przyprawiam papryką i zagęszczam mąką
Flaki mocniej cebulowe
Do gotujących się flaków dodaję przyprawy oraz zasmażkę cebulową