Sposób przygotowania:
Flaki mocniej cebulowe
Parzone i pokrojone flaki zalewam zimną wodą. Zagotowuję i zmieniam wodę. Ten proces powtarzam 2 razy. Obrane warzywa zalewam litrem wody i garuję do miękkości około 8 minut. Ugotowane kroję w kostkę, zaś powstałym i osolonym wywarem warzywnym zalewam obgotowane flaki. Na małym ogniu flaki gotuję około 2 godzin. Po pierwszej godzinie do flaków dodaję przyprawy ziołowe. Gdy flaki się gotują cebule kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam smalec. Na gorącym tłuszczu rumienię cebulkę. Następnie posypuję papryki słodkiej, mieszam i dodaję mąkę. Zwiększam ogień i mieszając podsmażam. Zasmażkę rozprowadzam wywarem z gotujących się flaków. Po 2 godzinie gotowania się flaków zagęszczam je zasmażką. Chwilę gotuję dodaję pokrojone warzywa i gotowe. Smacznego.