Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Flaki wołowe na rosole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Flaczki wołowe zrobione samodzielnie smakują najlepiej.

Flaki wołowe na rosole Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaki wołowe na rosole

 

  • Flaki wołowe (krojone gotowane) - 900 gram
  • rosół -1 litr
  • czosnek - 2 ząbki
  • majeranek - 1 łyżka
  • pieprz - do smaku
  • magi - 1 łyżka
  • marchew - 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe na rosole
Flaki dobrze opłukujemy na durszlaku zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do średniej wielkości garnka, zalewamy wodą - tyle aby je przykryła woda dodajemy 2ząbki czosnku i gotujemy do miękkości, uzupełniając stan wody w garnku co jakiś czas.Ja gotowałam około godziny. P godzinie wylewam wodę w której się gotowały, wyrzucamy czosnek. Zalewamy je ciepłym rosołem, scieramy obraną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach, dodajemy majeranek i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i magi, podajemy gorące:) Czasem gotuję flaki z 3 paczek po 900 gram i wtedy je wekuje, mam w zapasie swoje, wtedy wystarczy tylko podgrzać i gotowe.
Flaki wołowe na rosole
Flaki wołowe ugotowane na rosole