pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Flaki po lwowsku - szybkowar

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

szybkowar znacznie skróci czas gotowania flaków z 2-3 godzin do 20 minut

Flaki po lwowsku - szybkowar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki po lwowsku - szybkowar

 

Sposób przygotowania:

Flaki po lwowsku - szybkowar
Flaki zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i odlewamy wodę. Ponownie zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i wodę odlewamy. Robimy do momentu, aż flaki przestaną się pienić. Ja zagotowywałem i odlewałem wodę 3 razy. Następnie odszumowane flaki w szybkowarze zalewamy wywarem wołowym (może być zrobiony na szpondrze lub prościej na kostce wołowej). Dodajemy liść laurowy, pieprz czarny oraz ziele angielskie. Garuję około 20 minut na najwyższym stopniu, aby zmiękły (jeśli ktoś nie ma szybkowaru to gotuje flaki tradycyjnie, aż zmiękną). Następnie miękkie flaki gotuję na bardzo małym ogniu. Warzywa, bez pora i cebuli trę na tarce jarzynowej. Podczas garowania flaków wrzucam je na rozpuszczone 2 łyżki masła i duszę do miękkości. Uduszone dodaję do lekko gotujących się flaków. Cebulę kroję w małą cząsteczkę. Dodaję pora pokrojonego w pół-piórka i duszę na 2 łyżkach masła. Podczas duszenia dodaję łyżeczkę startego imbiru. Dodaję mąkę i robię białą zasmażkę, którą rozprowadzam wywarem z flaków. Następnie zawartość patelni dodaję flaków. Na oliwie rumienię jeszcze bułkę tartą. Flaki podaję posypane zarumienioną bułką tartą. Smacznego.
Flaki po lwowsku - szybkowar
Flaki zagotowujemy tyle razy, aby przestały się pienić
Flaki po lwowsku - szybkowar
Starte na tarce jarzynowej warzywa dusimy na maśle
Flaki po lwowsku - szybkowar
Flaki wołowe garujemy w bulionie wołowym do miękkości
Flaki po lwowsku - szybkowar
Do duszonej cebulki dodaję świeży imbir, a następnie zagęszczam mąką