Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Flaki tradycyjne wg Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne polskie flaczki wołowe, trochę trzeba je gotować ale są pyszne, najlepsze z chlebkiem ;)

Flaki tradycyjne wg Dorci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki tradycyjne wg Dorci

 

  • ok 1 kg flaków wołowych
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków
  • 3 kostki wołowe
  • 2 łyżki majeranku
  • papryka słodka ok 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • marchewka ok 5 szt, pietruszka korzeń 2 szt, seler średni, kawałek pora, 2 ząbki czosnku,
  • woda

Sposób przygotowania:

Flaki tradycyjne wg Dorci
Surowe flaki wołowe myjemy i kroimy na paski, pozbywamy się błony. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie odlewamy flaki na durszlak, jeszcze raz płuczemy, do czystego garnka wkładamy flaki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. W pierwszej kolejności dodajemy kostki i dalej gotujemy. Gdy flaki będą prawie gotowe tak na ok 40 min przed końcem gotowania, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa oraz przyprawy. Na koniec doprawiamy do smaku. Flaki gotujemy łącznie ok 3 godziny na małym ogniu. Najlepsze są z chlebkiem ;) mniam mniam... Smacznego!
Flaki tradycyjne wg Dorci
Surowe flaki wołowe myjemy i kroimy na paski, pozbywamy się błony
Flaki tradycyjne wg Dorci
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy
Flaki tradycyjne wg Dorci
Warzywa kroimy w kosteczkę, przygotowujemy kostki wołowe i przyprawy
Flaki tradycyjne wg Dorci
W pierwszej kolejności dodajemy kostki i dalej gotujemy. Gdy flaki będą prawie gotowe tak na ok 40 min przed końcem gotowania, dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa oraz przyprawy.