iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Flaki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może ktoś się zdziwi ze flaki z serem ale naprawde jest pyszna

Flaki z warzywami

Składniki:

Flaki z warzywami

 

  • 2,5 flaków wołowych lub cielęcych
  • 2 kg kości wołowych
  • 1 kg selra
  • 25 dag pietruszki
  • 50 dag marchewki
  • 25 dag pora
  • 30 dag cebuli
  • 20 dag tłuszczu
  • 10 dag tartej bułki
  • 8 g soli
  • 6 g przypraw (pieprz, imbir, majeranek, papryki)
  • 25 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Flaki z warzywami
Z kości, przypraw i jednej podpieczonej cebuli przyrządzić wywar, przecedzić. Podgotowane w wodzie flaki włożyć do wywaru, ugotować do miękkości.. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę, poddusić na części tłuszczu, dodać warzywa starte na długie wiórki na tartce jarzynowej i udusić je, podlewając niewielką ilością wywaru. Miękkie flaki pokroić w paski, włożyć na powrót do wywaru, dodać uduszone jarzyny, razem zagotować, posolic. Przed wydaniem do każdej porcji dodawać bułkę zrumieniną na pozostałym tłuszczu i posypywać je tartym żółtym serem. Podawać z pulpetami i pieczywem.