Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Przepyszne flaczki wołowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W moim domu prawie na każdej imprezie, nie może zabraknąć tak smacznych, flaków wołowych. Uwielbia je cała moja rodzinka.

Przepyszne flaczki wołowe

Składniki:

Przepyszne flaczki wołowe

na bulion

  • 1 kg flaków wołowych - oczyszczonych i obgotowanych
  • pręga wołowa - 1 ładny kawałek
  • marchewka - 1 szt
  • seler - kawałek
  • pietruszka - 1 szt
  • liście laurowe - 2 szt
  • ziele angielskie

przyprawy

Zasmażka:

Sposób przygotowania:

Przepyszne flaczki wołowe
Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa. Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować do miękkości mięsa. Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.

Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy.

Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa. Zasmażka: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.