marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Flan brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Flany katalońskie lub kremy brulee rodem z francuskiej kuchni cieszą podniebienia domowników i gości od dawna. Przygotowanie ich może pochłonąć dużo czasu i również energii, ale miło potem zajadać ów deser w gronie rodzinnym.

Flan brzoskwiniowy

Składniki:

Flan brzoskwiniowy

 

  • 150 g. cukru kryształu na karmel,
  • 200 ml.mleka skondensowanego,
  • 200 ml. śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 50 g. cukru drobnego,
  • 30 dag. masła,
  • 110 ml. likieru brzoskwiniowego,
  • 2-4 świeże brzoskwinie,
  • oraz 1/2 l. wody do naczynia żaroodpornego.

Sposób przygotowania:

Flan brzoskwiniowy
Cukier wsypać na suchą patelnię i skarmelizować go, natępnie przełożyć na talerzyk łyżką. Patelni nie myć, tylko rozpuścić na niej trochę masła i obsmażyć obrane i opłukane oraz pokrojone brzoskwinie, dodając odmierzoną dozę likieru brzoskwiniowego. Zestawić patelnię na bok i ostudzić sos owocowy.

Jajka umyć lub sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną wbić zawartość do komory miksera dodając mleko skondensowane i śmietankę oraz cukier waniliowy oraz drobny w odmierzonej ilości, a dodatkowo likier brzoskwiniowy. Zmiksować to wszystko na jednolitą masę.

Naczynia do flanu lub miseczki żaroodporne posmarować rozpuszczonym masłem rozprowadzonym na pędzelku, następnie napełniać miseczki masą do trzy-czwarte naczynia. Potem zasypać na wierzchu skarmelizowanym cukrem i poustawiać miseczki na napełnionym do połowy wodą większym naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik nastawić na 140 st. C z termoobiegiem i wstawić naczynie do piekarnika. Zapiekać przez 40-50 min. Po upływie czasu wyłączyć urządzenie i ostudzić deser przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub wyjąć naczynie w rękawicach kuchennych i przełożyć z niego te mniejsze. Przed podaniem polać krem sosem brzoskwiniowym z dodatkiem likieru brzoskwiiowego.

Dzieciom serwować deser bez dodatku likieru.

pieczenie