Sposób przygotowania:
Flan brzoskwiniowy
Cukier wsypać na suchą patelnię i skarmelizować go, natępnie przełożyć na talerzyk łyżką. Patelni nie myć, tylko rozpuścić na niej trochę masła i obsmażyć obrane i opłukane oraz pokrojone brzoskwinie, dodając odmierzoną dozę likieru brzoskwiniowego. Zestawić patelnię na bok i ostudzić sos owocowy.
Jajka umyć lub sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną wbić zawartość do komory miksera dodając mleko skondensowane i śmietankę oraz cukier waniliowy oraz drobny w odmierzonej ilości, a dodatkowo likier brzoskwiniowy. Zmiksować to wszystko na jednolitą masę.
Naczynia do flanu lub miseczki żaroodporne posmarować rozpuszczonym masłem rozprowadzonym na pędzelku, następnie napełniać miseczki masą do trzy-czwarte naczynia. Potem zasypać na wierzchu skarmelizowanym cukrem i poustawiać miseczki na napełnionym do połowy wodą większym naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawić na 140 st. C z termoobiegiem i wstawić naczynie do piekarnika. Zapiekać przez 40-50 min. Po upływie czasu wyłączyć urządzenie i ostudzić deser przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub wyjąć naczynie w rękawicach kuchennych i przełożyć z niego te mniejsze. Przed podaniem polać krem sosem brzoskwiniowym z dodatkiem likieru brzoskwiiowego.
Dzieciom serwować deser bez dodatku likieru.
Jajka umyć lub sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną wbić zawartość do komory miksera dodając mleko skondensowane i śmietankę oraz cukier waniliowy oraz drobny w odmierzonej ilości, a dodatkowo likier brzoskwiniowy. Zmiksować to wszystko na jednolitą masę.
Naczynia do flanu lub miseczki żaroodporne posmarować rozpuszczonym masłem rozprowadzonym na pędzelku, następnie napełniać miseczki masą do trzy-czwarte naczynia. Potem zasypać na wierzchu skarmelizowanym cukrem i poustawiać miseczki na napełnionym do połowy wodą większym naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nastawić na 140 st. C z termoobiegiem i wstawić naczynie do piekarnika. Zapiekać przez 40-50 min. Po upływie czasu wyłączyć urządzenie i ostudzić deser przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub wyjąć naczynie w rękawicach kuchennych i przełożyć z niego te mniejsze. Przed podaniem polać krem sosem brzoskwiniowym z dodatkiem likieru brzoskwiiowego.
Dzieciom serwować deser bez dodatku likieru.
pieczenie