Sposób przygotowania:
Flan Clásico z owocami na winie
Przygotować karmel. Cukier wsypać do garnka o grubym dnie, wlać wodę. Postawić na średnim ogniu i czekać, aż mieszanka zacznie nabierać złotawego koloru. Nie mieszać - można ewentualnie przechylać patelnię, żeby cukier palił się równomiernie. Kiedy karmel osiągnie bursztynowy kolor i nie będzie w nim grudek cukru, zdjąć natychmiast z ognia. Szybko poprzelewać do niewielkich naczynek żaroodpornych i odstawić. Do nowego garnka wlać mleko. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydłubać nożem nasionka i wrzucić do mleka. Garnek postawić na ogniu i doprowadzić mleko do zagotowania. Zdjąć z ognia. W misie ubić jajka i żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta, bez grudek nierozpuszczonego cukru. Stopniowo, w niewielkich ilościach dodawać do masy jajecznej gorące mleko z wanilią, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zagotować wodę w czajniku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Do naczynek żaroodpornych z karmelem wlać mieszankę mleczno-jajeczną. Każde naczynie przykryć od góry folią aluminiową. Włożyć do dużej formy, którą należy napełnić gorącą wodą tak, żeby sięgała ponad połowy wysokości naczynek żaroodpornych. Tak przygotowaną do "kąpieli wodnej" formę włożyć w całości do piekarnika. Piec flany ok. 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynka z wody i odstawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 4 h do schłodzenia. W tym czasie przygotować sos owocowy. Mrożone owoce, wino, cukier i cynamon umieścić w garnuszku i postawić na średnim ogniu. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z sokiem pomarańczowym. Kiedy owoce w garnku zaczną się gotować, wlać skrobię z sokiem i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Flany wyjąć z lodówki. Żeby uwolnić deser, należy przejechać nożykiem po wewnętrznej krawędzi formy, nastęnie nakryć ją talerzykiem i zdecydowanym ruchem obrócić do góry nogami. Polać jeszcze ciepłym sosem owocowym i podawać.