mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Flan z fety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienity i bardzo pyszny flan. Polecam

Flan z fety

Składniki:

Flan z fety

 

 

Sposób przygotowania:

Flan z fety
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cebule obrać, opłukać. Jedną posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Wrzucić do miski. Dodać ser feta, jajka, żółtka,200g śmietany, 1łyżkę kaszy mannej, tymianek. Wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotować foremki, jeśli nie posiadamy specjalnych do flanu mogą to być foremki do większych babeczek. Foremki posmarować masłem, posypać bułką tartą i napełnić masą. Blachę napełnić do 1/4 wysokości wody. Wstawić foremki do blachy i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Drugą cebulę posiekać. W małym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, udusić, dodać 100ml rosołu. Szparagi osączyć, pokroić na małe kawałki. Szparagi dodać do cebuli z rosołem. Podgotować chwilę. Wszystko zmiksować. W 1 szklance wody rozpuścić kostkę rosołową. Wlać do cebuli i szparagów. Wymieszać i zmiksować. Dodać resztę śmietany, podgrzać. Sos doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny. Flan wyjąć z foremek i polać sosem.