SUPERPRZEPIS

Flan z kaszy jaglanej z morelami

  • 6
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Flan z kaszy jaglanej z morelami

Sezon owocowy w pełni. Nic tylko przebierać w darach natury. Tym razem na targu moją uwagę zwróciły nadzwyczaj dorodne morele. Chwila, moment i jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny.

Składniki:

Flan z kaszy jaglanej z morelami

 

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Kupiec ( po ugotowainiu około 1 szklanki)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 3 dojrzałe, duże morele
  • masło do wysmarowania formy
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 łyżki serka ricotta
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Flan z kaszy jaglanej z morelami

przygotowanie kaszy jaglanej:

Flan z kaszy jaglanej z morelami
kasze jaglana pluczemy w zimnej wodzie i gotujemy w podwojnej ilosci wody.

Gotujemy kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody, przesz około 15 minut, licząc od momentu wrzenia wody. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

przygotowanie ciasta z kaszy jaglanej i jajek:

Flan z kaszy jaglanej z morelami
cale jajka z cukrem brazowym ubijamy 10 minut mikserem

Ubijamy jajka z cukrem na białą masę.

przygotowanie masy:

Flan z kaszy jaglanej z morelami
do doskonale ubitych jajek, dodoajemy stopniowo: make, kasze i serek.

Stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy.

przygotowanie owocow:

Flan z kaszy jaglanej z morelami
umyte morele kroimy na male kawalki

Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

przygotowanie do pieczenia:

Flan z kaszy jaglanej z morelami
zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 °, okolo 40 minut

Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło.