Florentynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Migdały podbrązowić na patelni. Czereśnie odsączyć, drobno pokroić, tak samo skórkę pomarańczową. Śmietanę połączyć w rondelku z m

Florentynki

Składniki:

Florentynki

 

  • 75 g miodu,
  • 15 czereśni kandyzowanych lub z syropu,
  • 130 g smażonej skórki pomarańczowej (6 łyżek), 200 g cukru,
  • 130 g migdałów w płatkach,
  • 50 g mąki,
  • 1 opakowanie śmietany 18%,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania:

Florentynki
Migdały podbrązowić na patelni. Czereśnie odsączyć, drobno pokroić, tak samo skórkę pomarańczową. Śmietanę połączyć w rondelku z miodem i cukrem i stale mieszając, mocno podgrzać. Dodać czereśnie, skórkę, migdały i stale mieszając, mąkę. Na natłuszczonej olejem blasze układać ciasteczka. Piec w temp. 220°C 10 minut.

Poczekać, aż ciasteczka przestygną i odkleić za pomocą łopatki.

Roztopić w garnuszku na parze czekoladę. Na płaskim półmisku rozlać ją w cienkie placuszki, większe od ciasteczek. W placuszki wkładamy płaską stroną ciasteczka.

Tagi:

czekolada