Sposób przygotowania:
Florentynki - ciasteczka świąteczne
Prosze koniecznie uzywac papieru do pieczenia! Przygotowanie: Masło, cukier i śmietanę zagotować w garnku często mieszając. Od chwili zagotowania, gotować 3 minuty. Dodać orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Pogotować jeszcze z 5 minut. Dwiema łyżeczkami porcjować małe kupki, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik zagrzać na 180·C i piec ok. 8-10 minut. Pilnować aby się nie przypaliło zbyt mocno. Jeśli zacznie sie zlewać, można otworzyć piekarnik i porobić odstępy między ciesteczkami. Nawet na samym końcu, gdy wyciągnie się je z piekarnika, można jeszcze porozdzielać jeden od drugiego, bo mają tendencję do zlewania się. Gdy są złote - gotowe.
pusieczek2@wp.pl
stern
msewka
Ciastka wyglądają świetnie i chciałabym je wypróbować.
Glumanda
Smietanka jest slodka i ma 30% tluszczu.
Te ciasteczka lubia "rozlewac sie na blaszce.." w tym celu gdy sa gotowe a jeszcze gorace, daja sie latwo poformowac w regularne ksztalty, np kwadraty.
Wstawie zdjecie, do tego przepisu, na forum dyskusyjne.