Sposób przygotowania:
focaccia-czyli placek cebulowy dla wegan
Rozpuść drożdże w misce z ciepłą wodą. Z mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dziure, wlej tam rozczyn z dozdzy, dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 lyzeczki soli. Zagniataj ciasto ok. kwadransa, powinno byc elastyczne. Uformuj z niego kule i przełóż do miski wysmarowanej oliwa, natnij wierzch na krzyż, przykryj i odstaw do wyrosniecia na ok 40 minut. Po wyrosnieciu ponownie wyrob ciasto, a nastepnie rekoma uformuj placek , przenies go na płaską blache wysmarowana oliwą. Posmaruj ciasto ok.4 lyżkami oliwy rozrobionej z woda i posyp solą. Palcami zrób wgłębienia w cieście i odstaw na dalsze pol godziny. Rozgrzej piekarnik do max temp. 240-250 st., cebule obierz i pokrój w piórka, rozłóż na ciescie, posyp ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok 20 minut.