Sposób przygotowania:
Mini focaccia dyniowaETAP 1
Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
W misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, tymianek, dynię, olej. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przygotowanych składników.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy dynię i fileta.
ETAP 3
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy.
ETAP 4
Dynie kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
ETAP 5
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy zgrabny placek.
ETAP 6
Uformowane kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Następnie w ciasto wbijamy kawałki mięsa i dyni. Dodatkowo wbijamy gałązki rozmarynu. Całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Focaccie wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C . Całość pieczemy około 25-30 minut do zrumienienia.