Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem- doskonała przekąska dla całej rodziny. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

Składniki:

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 ml letniej wody,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pizza z fasolką, szynką i ogórkiem
1. Ciasto:

W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.

3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem.

4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.