Sposób przygotowania:
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
1. Do miski dodajemy drożdże, cukier i połowę ciepłej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe składniki:pokrojone oliwki ,sól, oliwę, suszony rozmaryn i mąkę.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.
2.Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4.Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.
5.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2.Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4.Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.
5.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.