Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczna przekąska, która pysznie pachnie rozmarynem. Możemy ją również upiec na kolację lub na śniadanie.

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki ciasta:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
1. Do miski dodajemy drożdże, cukier i połowę ciepłej wody,dokładnie mieszamy i dodajemy pozostałe składniki:pokrojone oliwki ,sól, oliwę, suszony rozmaryn i mąkę.Następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałą ciepłą wodę.

2.Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.

4.Następnie z wierzchu smarujemy oliwą i układamy gałązki rozmarynu.

5.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.