Sposób przygotowania:
Focaccia z orzechami i kasztanami
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. -Pozostałą wodę połączyć z winem i oliwą. -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. -Dodać rozpuszczone drożdże, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. -Zagnieść i wyrobić ciasto. Jeśli wymaga podsypać niewielką ilością mąki. -Dodać połowę pokrojonych orzechów włoskich i ponownie wyrobić. -Gotowe, gładkie i sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski. -Miskę przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /na ok.40-60 min/ -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na naoliwioną blaszkę/lub wyłożoną papierem do pieczenia/ i rozciągnąć palcami nadając dowolny kształt / kilka milimetrów grubości/-u mnie owalny. -Wierzch ozdobić pozostałymi orzechami i kasztanami /zamiast kasztanów można użyć tylko orzechy/ -Blaszkę przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia/ok.30-40 min./ -Piekarnik nastawić na temp.180 st.C. -Wyrośniętą focaccię delikatnie skropić z wierzchu oliwą. -Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min do przyrumienienia się. -Po wyjęciu z piekarnika ponownie skropić oliwą. -Przełożyć na kratkę kuchenną.