cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Focaccia z orzechami i kasztanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne włoskie pieczywo z orzechami bardzo popularne w okresie jesiennym.

Focaccia z orzechami i kasztanami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Focaccia z orzechami i kasztanami

 

 

  • oraz
  • oliwa do formy i skropienia ciasta

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z orzechami i kasztanami
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. -Pozostałą wodę połączyć z winem i oliwą. -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. -Dodać rozpuszczone drożdże, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. -Zagnieść i wyrobić ciasto. Jeśli wymaga podsypać niewielką ilością mąki. -Dodać połowę pokrojonych orzechów włoskich i ponownie wyrobić. -Gotowe, gładkie i sprężyste ciasto przełożyć do naoliwionej miski. -Miskę przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia /na ok.40-60 min/ -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na naoliwioną blaszkę/lub wyłożoną papierem do pieczenia/ i rozciągnąć palcami nadając dowolny kształt / kilka milimetrów grubości/-u mnie owalny. -Wierzch ozdobić pozostałymi orzechami i kasztanami /zamiast kasztanów można użyć tylko orzechy/ -Blaszkę przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia/ok.30-40 min./ -Piekarnik nastawić na temp.180 st.C. -Wyrośniętą focaccię delikatnie skropić z wierzchu oliwą. -Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min do przyrumienienia się. -Po wyjęciu z piekarnika ponownie skropić oliwą. -Przełożyć na kratkę kuchenną.
Focaccia z orzechami i kasztanami
Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę i uformować owalny placek.
Focaccia z orzechami i kasztanami
Wyrośniętą focaccię udekorować orzechami kasztanami i piec o.25-30 min
Focaccia z orzechami i kasztanami

Tagi:

ciasto