Sposób przygotowania:
Focaccia z rozmarynem
Drożdże rozpuścić w leniej wodzie. Do miski wsypać mąkę sól i oliwę . Dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto / można użyć robot kuchenny lub mikser /. Uformować kulę i przełożyć ciasto do drugiej miski , w której wcześniej należy wlać łyżkę oliwy i rozsmarować po całej powierzchni. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz. do wyrośnięcia /czas rośnięcia ciasta zależy od temp. otoczenia/. Przygotować foremkę. Można użyć foremki prostokątnej o wymiarach 30/40cm lub uformować owalny, cienki placek /o średnicy. ok. 25-30cm/. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość posmarować ręce oliwą i przełożyć je do foremki obsypanej mąką lub na blachę i uformować placek. Opuszkami palców zrobić na całej powierzchni wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać ciasto, posypać rozmarynem . Odstawić na ok.30 min. do wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch grubą solą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C na złoty kolor.