Sposób przygotowania:
Focaccia kaparowa
Wsyp kilka łyżek mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i 2 łyżki oliwy) - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placek odrobinę mniejszy niż powierzchnia blaszki. Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośniecia - powinna podwoić poprzednią grubość. Za pomocą widelczyka zrób wgniecienia. W każde wgniecienie włóż kapara po czym cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor. Podawaj po lekkim przestudzeniu.