jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Focaccia kaparowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Focaccia to włoskie pieczywo które mozna okreslić jako "ubogą pizzę" lub "wypasiony chlebek". Po raz pierwszy upiekłam go z dodatkiem kaparów i na pewno jeszcze nie raz to zrobię.

Focaccia kaparowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia kaparowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Focaccia kaparowa
Wsyp kilka łyżek mąki do miski. Wlej połowę wody, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj . Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodaj pozostałe składniki ciasta (resztę mąki, wodę sól i 2 łyżki oliwy) - wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placek odrobinę mniejszy niż powierzchnia blaszki. Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośniecia - powinna podwoić poprzednią grubość. Za pomocą widelczyka zrób wgniecienia. W każde wgniecienie włóż kapara po czym cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor. Podawaj po lekkim przestudzeniu.
Focaccia kaparowa
Ułóż ciasto na wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstaw do wyrośniecia - powinna podwoić poprzednią grubość. Za pomocą widelczyka zrób wgniecienia.
Focaccia kaparowa
W każde wgniecenie zrobione widelczykiem włóż kapara
Focaccia kaparowa
Cienkim strumieniem polej ciasto tak by oliwa wypełniła dołki z kaparami.
Focaccia kaparowa
Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na złoty kolor.

Tagi:

kapary