Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Fondue normandzkie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ser zetrzeć na tarce. W kociołku do fondue lub żaroodpornym naczyniu podgrzać wino.

Fondue normandzkie

Składniki:

Fondue normandzkie

 

  • 400 ml białego wytrawnego wina

 

  • 400 g obranego ze skórki sera camembert

 

  • 50 ml calvadosu

 

 

 

  • bułka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Fondue normandzkie
Ser zetrzeć na tarce. W kociołku do fondue lub żaroodpornym naczyniu podgrzać wino. Wsypać do niego utarty ser i mieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Przyprawić fondue pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wlać kieliszek calvadosu. Naczynie z gorącym fondue ustawić na podgrzewaczu. Bułkę pokroić w kostkę o boku 3 cm. Nadziewać kawałki bułki na widelec o długim trzonku i maczać w fondue. Fondue można zagęścić w czasie gotowania 1 łyżeczką mąki kartoflanej i przyprawić sokiem z cytryny. Zapobiega to zwarzeniu się fondue. Porcja dla 4 osób przygotowanie 10 minut ogrzewanie 20 minut

Tagi:

sery ser