Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Forma z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z tostem z razowego chleba.

Forma z porami

Składniki:

Forma z porami

 

Sposób przygotowania:

Forma z porami
Pory dokładnie umyć, obrać, części białe przeciąć wzdłuż
i gotować 15 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, cukru, soku z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę razową, podsmażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić mlekiem, powoli mieszać, zagotować dodać sol, pieprz i gałkę muszkatołową. Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika, zapiec.

Tagi:

sery sosy ser pory