Sposób przygotowania:
Forma z porami
Pory dokładnie umyć, obrać, części białe przeciąć wzdłuż
i gotować 15 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, cukru, soku z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę razową, podsmażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić mlekiem, powoli mieszać, zagotować dodać sol, pieprz i gałkę muszkatołową. Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika, zapiec.
i gotować 15 minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, cukru, soku z cytryny. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę razową, podsmażyć, zdjąć z ognia i rozprowadzić mlekiem, powoli mieszać, zagotować dodać sol, pieprz i gałkę muszkatołową. Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika, zapiec.