Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Obserwuj wątek

Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Pyza
  • Pyza

• Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Rozumiem, ze gotujmy chce mieć przepisy jako pierwsze, ale trzeba było o tym pomyśleć najpierw i wprowadzić taką zasadę od początku istnienia programu a nie teraz mieszać...

I piszecie, "staramy się konkurować uczciwie. Nie chcemy by ktoś kopiował nasze przepisy i dlatego staramy się być fair wobec innych wydawców wkładających dużo wysiłku w rozwój swoich witryn" - bardzo wiele razy zgłaszaliśmy, że właśnie stąd są kopiowane nasze przepisy i nigdy nikt nie pomógł nam z tym walczyć .... o znaczek na zdjęciach walczyliśmy 2 lata! a przepisy wstawione przed ich wprowadzeniem nie mają nawet takiej ochrony...

Za 2 lata wpółbudowania portalu, kilka setek przepisów, kilkadziesiąt porad i wszystkie ze zdjęciami na początek działania programu dostałam 310 punktów i zakazuje mi się wstawienia tutaj mojej własnej pracy jeśli pokazałam ją już gdzie indziej.....Bardzo ciekawe to wszystko.... I skoro mowa o uczciwości portalu i jego dbałości o dobre imię i wizerunek to ciekawe czy doczekamy się w takim razie wykasowania wszystkich przepisów, które niektórzy przepisywali z książek po kilkadziesiąt dziennie....z tym, że linków nie mam zamiaru Wam podawać bo wyłapywanie takich szwindli to nie moje zadanie ani żadnego z użytkowników!

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

madi356 napisał(a):

A ja popieram Pyzę i Bunię, bo to, że one mają swoje przepisy na swoich własnych blogach czy na fb, to dyskwalifikuje je, aby tutaj dodawać swoje dobre przepisy. I tak ma wiele osób. Ja też zaczynałam 2 lata temu swoją przygodę od zera, a teraz już jakiś tam dorobek mam....i co wstawię nowy przepis na swój własny blog i potem klapa, nigdzie już nie będę mogła go wstawić?! Gotujmy wg mnie wprowadza dziwne zasady Oglądając przepisy Buni czy Pyzy wiem, że mają na prawdę super przepisy, dopracowane i myślę, że dużo osób skorzystało by z tych przepisów, gdyby zostały zamieszczone na gotujmy....a tak niestety dziewczyny ni będą mogły ich tu wstawić....

Nie chcemy nikogo dyskwalifikować - chcemy tylko by przepisy na naszych stronach były w miarę unikatowe. Tak jak napisałaś - Gramolka czy Pyza i tak dzielą się wspomnianymi przepisami na swoich blogach (Pyza ma nawet link do niego w opisach), facebooku i innych witrynach kulinarnych - więc internauci bez problemu znajda te przepisy. My chcemy być wyjątkowi, oryginalni, niepowtarzalni (na tyle na ile jest to możliwe) bo dzięki temu udaje nam się pozostawać liderem na tym trudnym rynku.

zmieniono 2 razy (ostatnio 25 lip 2011 13:07 przez Pawel Dobosz)

madi356
  • madi356

• Przepisy: 494
  • Artykuły: 0
A ja popieram Pyzę i Bunię, bo to, że one mają swoje przepisy na swoich własnych blogach czy na fb, to dyskwalifikuje je, aby tutaj dodawać swoje dobre przepisy. I tak ma wiele osób. Ja też zaczynałam 2 lata temu swoją przygodę od zera, a teraz już jakiś tam dorobek mam....i co wstawię nowy przepis na swój własny blog i potem klapa, nigdzie już nie będę mogła go wstawić?! Gotujmy wg mnie wprowadza dziwne zasady Oglądając przepisy Buni czy Pyzy wiem, że mają na prawdę super przepisy, dopracowane i myślę, że dużo osób skorzystało by z tych przepisów, gdyby zostały zamieszczone na gotujmy....a tak niestety dziewczyny ni będą mogły ich tu wstawić....

Odp: Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

W odpowiedzi na pytanie Gramolki: Jeżeli ktoś zamieści przepis na innej stronie - po zamieszczeniu go u nas - to jest to sprawa jego i tamtego serwisu. Nie zakazujemy publikowania własnych przepisów w innych miejscach - my nie chcemy tylko by coś co już jest dostępne w sieci było kopiowane do Gotujmy.pl (z przyczyn o których pisałem wcześniej).

zmieniono 1 raz (ostatnio 25 lip 2011 12:39 przez Pawel Dobosz)

gosia47-47 napisał(a):

a co z osobami, które na starych zasadach zamówiły już nagrody?
dostaną je?

Wszystkie osoby, które zamówiły dotąd nagrody - otrzymają je.

Witajcie. Część z Was mnie pamięta - jestem szefem marketingu w Infornext.pl (wydawcy Wieszjak.pl) i podobnie jak to zrobiłem dwa lata temu chciałbym Wam wyjaśnić dlaczego zdecydowaliśmy się na zmiany, o których pisała Tit.

Pierwsza rzecz to kwestia kopiowania własnych przepisów. Przyczyn, dla których nie chcemy takich przepisów jest kilka. Po pierwsze: kwestia praw autorskich - nie jesteśmy w stanie zweryfikować praw do wszystkich przepisów. Dlatego jeśli widzimy, że cały lub zdecydowana większość przepisu została skopiowana - nie będziemy go zamieszczać. Po drugie: kopiowanie nie podoba się również wszechmocnemu "Google", które za podobne praktyki może skazać nas na wyszukiwarkowy "niebyt". Po trzecie: staramy się by nagrody były atrakcyjne i chcielibyśmy w zamian za to dostawać coś przygotowane specjalnie z myślą o naszym serwisie (to chyba uczciwe podejście). Po czwarte w końcu: staramy się konkurować uczciwie. Nie chcemy by ktoś kopiował nasze przepisy i dlatego staramy się być fair wobec innych wydawców wkładających dużo wysiłku w rozwój swoich witryn (uwierzcie, że na dłuższą metę taka postawa się opłaca).

Teraz kwestia zdjęć. Jak widzieliście na początku, chcieliśmy mocno premiować osoby dodające zdjęcia. Niestety - okazało się, że zdecydowana większość uczestników potraktowała to jak maszynkę do nabijania Wirtuali. Wrzucanie tych samych zdjęć do wielu przepisów, wklejanie kilku zdjęć gotowego produktu niemal nie różniących się od siebie, wklejanie zdjęć ze znakiem wodnym innych serwisów to tylko niektóre z "grzechów" naszych użytkowników. Wybaczcie - ale nam naprawdę zależy na jakości naszego serwisu i nie mogliśmy zaakceptować takiego podejścia. Doszliśmy do wniosku, że wolimy mieć mniej zdjęć, ale gwarantujących utrzymanie dotychczasowej jakości Gotujmy.pl. Poza tym dla osób, które będą dbały o jakość swoich zdjęć i tekstów przygotowaliśmy kilka furtek gwarantujących więcej punktów (super przepis, dodatkowe punkty za trafienie do newslettera lub do kategorii polecanych przepisów)

Na koniec chciałbym podobnie jak poprzednio poprosić o cierpliwość i wyrozumiałość. Przypomnę, że po zmianie właściciela wiele osób wieszczyło upadek serwisu, przejście na komerchę i "olanie" użytkowników. Od tamtej pory wprowadziliśmy mnóstwo rozwiązań, o które prosiliście. Oczywiście nie robimy tego tylko dla Was. Po prostu wiemy, że zadowoleni użytkownicy oznaczają lepszy serwis, a to oznacza lepsza oglądalność. Zdajemy sobie sprawę, że każda decyzja utrudniająca dostęp do nagród może spotkać się z Waszą dezaprobatą, ale z drugiej strony... wcześniej dostępu do tych nagród nie było wcale. Daliśmy Wam dużo więcej, a że w zamian za to oczekujemy od Was nieco wysiłku? To chyba uczciwy deal...

Pyza
  • Pyza

a tak w ogóle to w dziale "zasady" programu "gotuj z nagrodami" jest napisane: "Wszystkie zmiany w powyższym zakresie będą ogłaszane na forum gotujmy.pl najpóźniej na dwa tygodnie przed terminem ich wprowadzenia." a tymczasem zablokowano możliwość dodawania przepisów żeby wprowadzić zmiany - jakoś mam mieszane uczucia ....

Mam wrażenie, bardzo subiektywne oczywiście, że cały program nie został należycie przemyślany przed wprowadzeniem i teraz, niestety, nastąpi wylanie dziecka razem z kąpielą....

Pyza
  • Pyza

tak, to w porządku bo ja też 2 lata temu zaczynałam od zera a teraz karze się mnie za to, że czegoś się dorobiłam...że napisałam dużo przepisów, że robiłam zdjęcia a nie wstawiłam tutaj z różnych przyczyn... teraz zamyka mi się możliwość pokazania ich tutaj zasłaniając się nie wiadomo czym - ja przynajmniej tego nie rozumiem ale widzę, że Ty też patrzysz tylko ze swojego punktu widzenia....I nawet to rozumiem bo przecież punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale mówiąc o równych szansach nie można dawać forów nikomu, ani tym z mniejszym ani tym z większym dorobkiem.

gosia47-47
  • gosia47-47

• Przepisy: 849
  • Artykuły: 221
a co z osobami, które na starych zasadach zamówiły już nagrody?
dostaną je?

Babciagramolka
Netka napisał(a):

Pyzo,tak od czasu do czasu wstawiam tez przepisy na przepysznie,jak sama wiesz.Tam akurat nie ma nagrod za awanse ani przepisy...Bede miala wiecej przepisow kiedys,to prawda.Ale te zmiany o ktorych pisze Tit dotycza przeciez podniesienia wartosci strony i przepisow tez.I chyba chodzi tez o to zeby kazdy mial rowne szanse tutaj.Przeciez jakie szanse na nagrode w tym systemie maja takie osoby jak ja,zadnych.A tu chodzi o to zeby kazdy mial szanse ,i Ty,i ja i kazda osoba ktora wstawia tutaj nowe przepisy.Przeciez gotowac jeszcze bedziesz ,prawda.Bedziesz wstawiala super przepisy i bedziesz zbierala punkty.I nawet bedziesz pewnie wstawiala ich wiecej niz ja,wiec szybciej je nazbierasz.A przepisy beda zawsze gorsze i lepsze bo tak juz jest ,nie wszystko jest zawsze super.
CHODZI O TO ZEBY KAZDY MIAL SZANSE.A jak ty bys sie czula na moim miejscu,czulabys ,ze to w porzadku?

Tylko , że przy tym systemie nie będę mogła nawet swoich nowych dziś ugotowanych przepisów wstawić bo jak je pokarzę u siebie na bloogu , Facebooku , forum fotograficznym i zechcę wstawić na konkurs ( a akurat cos takiuego dziś robię to tu nie dostanę za niego punktów ) -i co mam zrezygnować ze startu w konkursie o super patelnię ceramiczną ? ( jedną już mam - teraz poluję na taką do naleśników ) . Ja też zaczynałam 3 lata temu od zera . I też mi inni zgarniali sprzed nosa nagrody - bo mieli więcej przepisów , robili lepsze zdjęcia , wiedzieli gdzie szukać konkursów .Cierpliwie gotowałam , uczyłam się , wstawiałam na wielu stronach , próbowałam gdzie jest fajnie . Jestem w wielu miejscach . Gotujmy traktuję jako strnę macierzystą - ale przyjaźnie zawarłam na wielu stronach . Mam je zerwać bo już nie będę tam wstawiać ? Mam, przestać brać udział w konkursach ? To jest mój dorobek i żądanie bym z niego zrezygnowała po to by było ,, sprawiedliwe ,, jest chyba niesprawiedliwe . Ja włożyłam w to 3 lata pracy czemu mam tego nie wykorzystywać bo Ty masz mniej przepisów ? A za 3 lata przyjdzie ktos nowy i do Ciebie powie , ze to czego Ty się dorobiłaś się nie liczy bo On chce żeby było po równo . Nie podoba mi się to .

Odpowiedz na/ edytuj Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty