Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Obserwuj wątek

Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Netka
  • Netka

• Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
Dobry pomysl moim zdaniem

pacpaw
  • pacpaw

• Przepisy: 1427
O tej złości tak ogólnie napisałem
Na pewno ogólnie turystyka nagrodowa może być zagrożeniem dla strony ale ciężko ją chyba oddzielić jest od popularności.
Może przy wyborze nagród wprowadzić też staż czyli obok zdobyczy punktowej potrzebny byłby staż. I im większa nagroda, więcej punktów i więcej dni w portalu.

Netka
  • Netka

Alez ja nie jestem zla(bo zlosc pieknosci szkodzi)napisalam tylko co mysle o tym.

zmieniono 1 raz (ostatnio 23 lip 2011 20:12 przez Netka)

pacpaw
  • pacpaw

• Przepisy: 1427
Zakazy dotyczące nie umieszczania zdjęć i przepisów z innych portali są spowodowane tym, że MY SAMI pozbyliśmy się do nich praw podpisując regulamin na feralnej strony. W świetle prawa nie mamy prawa dysponowania tym przepisem, ponieważ się tego prawa zrzekliśmy (świadomie lub nie). To jest główny powód dla którego nie można umieszczać zdjęć,ani przepisów z innych portali, ponieważ Właściciele tego portalu wolą nie ryzykować jakimiś sprawami sądowymi- chociaż jak pisała Tit sprawa jest jeszcze do wyjaśnienia.

@Netka
Każdy portal ma regulamin i w nim określa co jest dozwolone a co nie. Uważam, że skoro tyle emocji budzi te kopiowanie przepisów powinniście bezpośrednio postulować u Administratorów strony o zmianę regulaminu, aby dostrzegł też potrzeby wiernych użytkowników, a nie "turystów nagrodowych". Ale póki ten regulamin na to pozwala i te osoby go nie łamię nie bądźmy na nich zdenerwowani ani w jakikolwiek sposób źli

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Netka
  • Netka

madi356 napisał(a):

A dla mnie to będzie bez sensu, że nie można wstawiać swoich zdjęć czy przepisów z innych portali, bo przecież, tak jak zauważyła Babciagramolka, ktoś może gotuje od kilku lat, zbiera, fotografuje i dlaczego teraz praca takiej osoby miałaby pójść na marne?
Właśnie skoro ktoś wcześniej wstawiał na gotujmy.pl swoje zdjęcia, to potem mógł je wstawić na inne portale i nie było z tym problemu. Mam kilkadziesiąt zdjęć i co teraz mam je po prostu wykasować z mojego komputera, bo będą mi niepotrzebne, bo są już dodane na inne portale? Bez sensu! I słusznie ktoś zauważył, że ktoś, kto przepisuje książki kucharskie będzie miał tylko 5 pkt-ów mniej, niż ktoś, kto zrobi zdjęcie, ustawi potrawę jakoś do tego zdjęcia, zmniejszy je, opisze itp! I czy to będzie sprawiedliwe?
A co do nagród, to wiadomo, że tak, gdzie są ciekawe nagrody będzie masa ludzi....być może wcześniej nie było aż tak dużo ludzi na gotujmy, bo były mało atrakcyjne nagrody za awanse w porównaniu do innych portali. Bo po co ktoś miał pracować, dodawać przepisy i zdjęcie, aby tylko otrzymać smycz lub torbę, którą mógł sobie kupić za 3 zł w sklepie. Teraz są cenniejsze nagrody i myślę, że są osoby, które np marzą o nowej sokowirówce, ale nie stać ich kupić, więc zbierają pkt, aby ją posiadać. Wiele osób ma satysfakcję z tego, że za swoją pracę i trud w przygotowywaniu potraw, kucharzeniu może otrzymać cenną nagrodę. I to jest motywujące i to bardzo. I myślę, że o pazerność tutaj nie chodzi.

No dobra,masz swoje racje,mowisz o dorobku lat(ze tak to nazwe)itp.Ale chyba za te przepisy jakies nagrody byly ,czy sie myle?A pomysl teraz o tych ktorzy sa tu od jakiegos juz czasu,codziennie cos pisza,oceniaja przepisy,systematycznie wzucaja nowe,i tez maja nadzieje,ze kiedys nazbieraja na jakas nagrode-ziarnko do ziarnka,jak to sie mowi-i jak to sie ma do tych ktorzy nie zagladali tu od lat a teraz hurtem wrzucaja przepisy,kopiuja,wrzucaja i juz.A jak juz zdobeda nagrode to co?Pojda gdzie indziej znowu.I to wlasnie jest nie w porzadku wobec tych ktorzy tu sa codziennie nie tylko po to zeby zdobyc nagrody.

madi356
  • madi356

• Przepisy: 494
A dla mnie to będzie bez sensu, że nie można wstawiać swoich zdjęć czy przepisów z innych portali, bo przecież, tak jak zauważyła Babciagramolka, ktoś może gotuje od kilku lat, zbiera, fotografuje i dlaczego teraz praca takiej osoby miałaby pójść na marne?
Właśnie skoro ktoś wcześniej wstawiał na gotujmy.pl swoje zdjęcia, to potem mógł je wstawić na inne portale i nie było z tym problemu. Mam kilkadziesiąt zdjęć i co teraz mam je po prostu wykasować z mojego komputera, bo będą mi niepotrzebne, bo są już dodane na inne portale? Bez sensu! I słusznie ktoś zauważył, że ktoś, kto przepisuje książki kucharskie będzie miał tylko 5 pkt-ów mniej, niż ktoś, kto zrobi zdjęcie, ustawi potrawę jakoś do tego zdjęcia, zmniejszy je, opisze itp! I czy to będzie sprawiedliwe?
A co do nagród, to wiadomo, że tak, gdzie są ciekawe nagrody będzie masa ludzi....być może wcześniej nie było aż tak dużo ludzi na gotujmy, bo były mało atrakcyjne nagrody za awanse w porównaniu do innych portali. Bo po co ktoś miał pracować, dodawać przepisy i zdjęcie, aby tylko otrzymać smycz lub torbę, którą mógł sobie kupić za 3 zł w sklepie. Teraz są cenniejsze nagrody i myślę, że są osoby, które np marzą o nowej sokowirówce, ale nie stać ich kupić, więc zbierają pkt, aby ją posiadać. Wiele osób ma satysfakcję z tego, że za swoją pracę i trud w przygotowywaniu potraw, kucharzeniu może otrzymać cenną nagrodę. I to jest motywujące i to bardzo. I myślę, że o pazerność tutaj nie chodzi.

Pasi-brzuch
A ja lubie gotowac jest to moja praca i cup w to wszystko pozniej moze cos wrzuce

Netka
  • Netka

Ja wstawilam wczoraj w nocy dwa przepisy i mialam dosc,dzisiaj rano jeden i naprawde podziwiam tych ktoym sie chce tyle przepisow na raz wstawiac.Nie mam za zle nikomu .ze wrzuca tu teraz przepisy tylko dla nagody ale szkoda,ze to tylko dla nagrod wlasnie.Tak naprawde kto te przepoisy przeglada kiedy one w takim tempie sie tu przewijaja...?I czy wogole ktos jeszcze szuka fajnych przepisow na potalach kulinarnych?Czy portale to juz tylko dla nagrod sa?I jeszcze jedna refleksja nasunela mi sie dzisiaj:podwojnie wyroznieni powinni sie czuc Ci,ktorych przepisy pojawily sie w polecanych daniach dnia,bo to jedyna szansa na dzien dzisiejszy,zeby sie tym przepisom przyjrzec dokladnie.

Odp: Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

halina
  • halina

• Przepisy: 717
Babciagramolka napisał(a):

evita0007 napisał(a):

Normalnie teraz jest fajnie tylko mnie bardzo denerwuje jak patrzę to widzę ponad 40 przepisów jednego użytkownika pod rząd.Smutne dlaczego jak nie było fajnych nagród to było cicho ,spokojnie a teraz jak są nagrody za punkty to szał Ciał.Aż mnie to odrzuca

Mylisz się - w mniejszym stopniu ale też było . Można było dostać nagrody za awanse to masowy wysyp był. Mały problem z tym , że ktoś kto był na innym portalu zainteresował się Gotujmy.pl i przenosi swoje przepisy ( nawet jak ma ich 1000 ) . Bo przez ileś lat gotował , spisywał , pstrykał . Wstawiał gdzieś- wstawi tu. Na początku w dużych ilościach- ale w końcu wstawi i będzie dodawać na bieżąco . Gorzej z kopiarzami i przepisywaczami. Nie gotują - przepisują lub kopiują .Zgroza

Bardzo dobrze napisała Babciagramolka - zgadzam się z tą opinią . Pozdrawiam

evita0007
  • evita0007

• Przepisy: 423
Jasneeeeeeeee Kumam na 100%

tak przy okazji 1oo Lat + Vat Buniu

Odpowiedz na/ edytuj Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty