Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
Mam pytanie czy użytkownicy wstawiający plagiaty czytają to co odznaczają przez zapisaniem przepisu? Jeśli tak to czemu przeczą własnym słowom?

Ludzie dzisiaj wstawiono tyle plagiatów, że głowa mała. Może tym osobom wydaje im się, że nam moderatorom się nudzi i muszą nam dodać trochę rozrywki w postaci przekopywania stron w celu odnalezienia pierwowzoru, bo Google nie zawsze jest łaskawe i nie zawsze pokazuje plagiaty. Kilka dni temu straciłam ponad godzinę na odszukanie prawie 30 plagiatów tylko jednego dosłownie jednego użytkownika. Nick jest nieważny ta osoba wie o kim mówię o ile czyta forum.
Nie mówiąc już o wstawianiu przepisów z gazet i książek. To, że my danej publikacji nie mamy nie znaczy, że inni użytkownicy ich nie mają. Prędzej czy później i tak plagiat zostanie wyłapany. Szkoda tylko, że tracą na tym inni uczciwi użytkownicy.

Rozpisałam się, a i tak pewnie nic z tego sobie te osoby nie zrobią. Słowa spłyną po nich jak woda po kaczce. Ale teraz przynajmniej wiecie czemu sprawdzenie Waszych przepisów zajmuje nam tyle czasu.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Babciagramolka
Trafiłam na dobre wytłumaczenie tego o co często pytają mnie użytkownicy , którym blokuję przepisy bo są plagiatami - ,, to co zupy już nie można ugotować bo to plagiat - cuda wymyślacie "

Staram sie zawsze wytłumaczyć o co chodzi - ale chyba nigdy tego za dużo .W takim razie jeszcze raz :

,,.......Przepisy kulinarne
Czy przepisy kulinarne można uznać za przejaw twórczości o charakterze indywidualnym?
Same przepisy kulinarne, rozumiane jako metody i procedury przygotowania określonego posiłku w sensie doboru składników, metody ich łączenia, sposobu przygotowywania określonego dania, nie stanowią utworów bowiem, jak stanowi art. 21 ustawy autorskiej, ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną m.in. idee, procedury, metody i zasady działania. Natomiast sposób wyrażenia tychże przepisów, poprzez określony dobór słownictwa, kompozycję danej procedury kulinarnej itp. może, jeśli cechuje się indywidualnością i twórczością o odpowiednim natężeniu, kreować utwór.
Czy książka kucharska może być przedmiotem prawa autorskiego?
Książki kucharskie mogą mieć charakter indywidualny i twórczy. Zostały uznane za utwór jeszcze w przedwojennym orzecznictwie Sądu Najwyższego.........
........,,
Cytat z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Jak_unikać_podejrzeń_o_NPA

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
Ja jeszcze o jednym , na co jestem jakoś uczulona.
Podczas dodawania przepisu należy dodać krótki opis : ma być krótki i zwięzły , ma oddać ducha potrawy w max 1-2 zdaniach. Ma zachęcić do wykorzystanie przepisu.
Proszę nie wpisujcie tam początku sposobu przygotowania potrawy. Niestety ja takie przepisy odsyłam do poprawki.

Pozdrawiam
Aga

Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
Pewnie, że jesteśmy wyrozumiałe. Temu tyle czasu zajmuje nam sprawdzanie Waszych przepisów. Jakiś czas temu jeden z użytkowników wstawił baaardzo obszerny przepis. Brakowało w nim kropek, przecinków, dużych liter i polskich znaków typu ą ę ś ć ż ź ó ł ń. Siedziałam nad nim prawie 40 minut i poprawiałam. W takich chwilach człowiek ma ochotę wyrozumiałość zostawić za drzwiami, bo potem mu się śnią po nocach takie przepisy.

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
My jesteśmy bardzo wyrozumiali jeżeli nie można przestawić klawiatury to chociaż proszę zmieniać w wordzie sprawdzanie pisowni na polską i poprawić.
pozdrawiam

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Niestety, mieszkam we Francji i tu ustawienie klawiszy jest inne, takze tam gdzie jest Q bede miec A. Mysle poprostu, ze moderatorzy mogli by byc troche bardziej wyrozumiali, bo nie bede zmieniac klawiatury, na bardzo nie praktyczna, tylko dla gotujmy.pl .....

Odp: Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowy

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
Każdą klawiaturę można przestawić na polskie znaki. ja przestawiłam angielską . Można też pisać w Word i tam podkreśli błędy.

pozdrawiam

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowy

Babciagramolka napisał(a):

Język polski posługuje się literami ą , ę , ś, ć , ł , ń , ó , ż - niektórzy o tym zapominają . Tak samo zapominają o tym , że istnieją znaki interpunkcyjne .
W połowie przepisów trzeba się domyślać o co chodzi .
Nie chcę blokować przepisów ,, dla zasady ,, . Przecież można napisać projekt tekstu w Wordzie i sprawdzić czy nie podkreśla błędów . Podzielić na zdania . Postawić kropki i przecinki . Sprawdzić czy to co jest napisane jest logiczne .I dopiero wstawić . Przecież to wstyd wstawiać takie teksty . jak te, które się pojawiają .
Specjalnie niektóre przepuszczam i potem komentuję , żeby zwrócić uwagę na problem bo jak po prostu zablokuję przepis to chyba nie do wszystkich dociera .



Tu sie nie zgodze. Nie mam polskiej klawiatury i nie moge pisac poprawnie polskich liter. Niektorzy, chcieliby, zeby bylo ladnie-pieknie, ale nie maja takiej mozliwosci.

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Babciagramolka
Papaja napisał(a):

a co radzicie na taki problem iż nie każdy przepis ma długaśni opis wykonania? niektóre przpisy mają krótki opis wykonania ponieważ nie są skomplikowane i z tego powodu są odrzucane.


Pisać pełnymi zdaniami i dokładnie . Nie ma tak prostej potrawy , żeby nie można było jej opisać w 4 zdaniach .

Jesli chleb ze smalcem i z ogórkiem opisujesz
,,... posmarować chleb smalcem i położyć na nim plasterki ogórka ....." to wybacz to nie jest przepis
To samo można opisać inaczej :

,,... Chleb pokroić w równej grubości kromki , a potem na połówki lub nawet ćwiartki . Posmarować smalcem - rozsmarowując go po chlebie równomiernie . Ogórek ( świeży lub kiszony ) pokroić bez obierania w cienkie plasterki .Plasterkami ogórka obłożyc chleb ze smalcem . Jeśli jest to świeży ogórek to można delikatnie posolić ..."




A tak przy okazji błagam ( piszę do niektórych ) - zaczynajcie opis procedury przygotowania potrawy od dużej litery bo to idiotycznie wyglada takie rozpoczęte z małej litery zdanie .A Moderatorzy na prawdę nie wyrabiają się czasowo by poprawiać takie rzeczy . W ogóle zauważam jakąś awersje do kropek , przecinków i pisania z dużej litery nowego zdania . Wszystko leci jednym ciurkiem - czasem to jest totalny bełkot .Warto czasem przeczytać co się napisało i poprawić .


zmieniono 2 razy (ostatnio 18 paź 2011 22:50 przez Babciagramolka)

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Papaja
  • Papaja

  • Posty: 522
  • Przepisy: 382
  • Artykuły: 8
a co radzicie na taki problem iż nie każdy przepis ma długaśni opis wykonania? niektóre przpisy mają krótki opis wykonania ponieważ nie są skomplikowane i z tego powodu są odrzucane.

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami