Zobacz czy prawidłowo opisałaś zdjęcia. Jeśli są niepoprawnie opisane lub opisu nie ma wtedy system nie nalicza punktów za zdjęcia. Wystarczy edytować przepis i uzupełnić opis.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
To znowu ja
Wstawilam dzisiaj przepis na białą czekoladę z orzeszkami i żurawiną(dziękuję za poprawienie błędów) no i wstawiłam też 3 zdjęcia a punkty mam jak za przepis bez zdjęć.I tak się zastanawiam czy to zwykła pomylka czy też może zdjęcia nie odpowiednie?
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Z uporem maniaka wracam do tego tematu
Każdemu z nas trafiają się literówki czy błędy - to jest normalne - Moderator jak zauważy to poprawi i po problemie - nie zauważy , to autor sam sobie edytuje i też nie ma sprawy .
Ale na każdym dyżurze mało nie płaczę czytając niektóre teksty
Czy to tak trudno ustawić sobie automatyczne wychwytywanie błędów i poprawiać je jak się ma z tym problem Przecież chyba nikt nie pisze tekstu przepisu bezpośrednio na stronie Piszcie w Wordzie czy czym tam chcecie byle Wam błędy wychwyciło .
To jedno . Drugie - nagminne nie używanie polskich znaków ( przez co teksty są zupełnie nie czytelne ) .Nie wiem czy jest to niechlujstwo , przyzwyczajenie SMS-owe ( chociaż tego też nie rozumiem czemu nawet pisząc SMS-a nie można go napisać poprawnie ) , czy sprawa klawiatury u osób siedzących za granicą lub posiadających takie klawiatury . Kochani - klawiaturę na system polski czy angielski przestawia się jednym kliknięciem ( znam z autopsji bo moje dzieci na co dzień używają wersji angielskiej , a pisząc do mnie przestawiają - a i ja będąc u nich i łącząc się z Polską - w tym ze stronami kulinarnymi - przestawiałam na nasze znaki ) . Trzeba tylko o tym pamiętać .
Pisanie nie ortograficzne , bez używania znaków interpunkcyjnych , nie stosowanie dużych liter tam gdzie trzeba , czy pomijanie polskich znaków to po prostu lekceważenie innych użytkowników strony .
Moderator nie jest w stanie czytać każdego przepisu pod kątem ortografi , poprawiać błędów , stawiać przecinków czy kropek , poprawiać c na ć - bo zatwierdził by 20 przepisów dziennie a nie 120 .
Pomyślcie o tym , że to sobie wystawiacie świadectwo - a jak ktoś z Rodziny czy znajomych przeczyta taki przepis z ,, bykami ,, Dopiero sobie pomyśli
zmieniono 1 raz (ostatnio 11 paź 2011 09:38 przez Babciagramolka)
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
kochani, nie szkoda Wam swojego i naszego - administratorów- czasu na te wszystkie plagiaty przecież my wszystkie przepisy sprawdzamy, a jeśli coś nam umknie znajdą to inni użytkownicy.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Pilnujcie tego co robicie . Notorycznie dostaję wiadomości z pretensjami , że komuś dałam za przepis 20 punktów a przecież były tam zdjęcia .
Po pierwsze ja ( Moderator ) nie przyznaję nikomu żadnych punktów - to jest robione automatycznie . Tyle razy było to już wałkowane - zdjęcie musi być opisane , żeby system zaliczył za nie punkty . Inaczej zdjęcie się pojawi ale punktów za nie nie będzie .
Nawet jak edytujecie przepis i dodacie opisy pod zdjęciami po wstawieniu go to Moderator nie może dodać punktów bo nie ma takich uprawnień ( nie możemy ,, grzebać ,, przy żadnej punktacji ) .Trzeba pisać do Cherry lub Tit - opisać co się stało - podać dane przepisu , nazwę - numer ID ( jest przy nazwie przepisu ) i poprosić o dodanie punktów .
I jeszcze jedno - znacie mnie i wiecie , że jestem ( albo inaczej staram sie być bardzo opanowana ) - ale czemu u licha niektórzy zakładają , że robię im na złość bo nie zaliczyło im punktów ( zablokowałam przepis bo był nie zgodny z Regulaminem czy co innego ) .Działania Moderatorów nie mają nic wspólnego z tym czy kogoś lubimy czy nie - to jest po prostu sprawdzanie przepisów pod kątem trzymania się przepisów i jeśli je spełniają - mechanicznym klikaniu- Wstaw .
Nawet gdybym kogoś bardzo lubiła a popełni błąd to mu przepis zablokuję .
Pomyślcie o tym ( niektórzy ) i nie rzucajcie oskarżeń na Moderatora za własne błędy .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Niestety wstawiłaś pierwsze na bloga. Sprawdziłam dokładnie. Jeden z przepisów jest z połowy września, drugi dodany wczoraj a trzeci ponad godzinę wcześniej niż na Gotujmy. Możesz sama sprawdzić. Na PW wysłałam Ci szczegółowe dane.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Ja ma takie pytanie.Jesli wstawie przepis na gotujmy.pl to od kiedy sie liczy,ze został wstawiony-od czasu gdy pisze przepis został zapisany i czeka na akceptacje czy od czasu gdy przepis pojawi sie na stronie?Drugie pytanie,kiedy przepis jest edytowany a kiedy nie?Wczoraj w nocy poswiecilam sporo czasu zeby wstawic 3 przepisy,2 z nich najpierw wstawilam tutaj,po informacji,ze przepisy zostaly zapisane i czekaja na akceptacje wstawilam je na swojego bloga.Trzeci przepis mialam juz na blogu,wstawilam go tutaj,wczesniej go edytowalam,to znaczy pozmienialam opis wykonania.Dzisiaj dostalam informacje,ze przepisy sa kopia...
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
chyba dawno nie odwiedzany temat tak więc przypomnę bo mamy wielu nowych użytkowników, Babciagramolka tak konkretnie to opisała więc zacytuję
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Agabi22 - środy, niedziele
Miłej zabawy na stronie .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekKilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
misia5
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Netka
Wstawilam dzisiaj przepis na białą czekoladę z orzeszkami i żurawiną(dziękuję za poprawienie błędów) no i wstawiłam też 3 zdjęcia a punkty mam jak za przepis bez zdjęć.I tak się zastanawiam czy to zwykła pomylka czy też może zdjęcia nie odpowiednie?
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Każdemu z nas trafiają się literówki czy błędy - to jest normalne - Moderator jak zauważy to poprawi i po problemie - nie zauważy , to autor sam sobie edytuje i też nie ma sprawy .
Ale na każdym dyżurze mało nie płaczę czytając niektóre teksty
Czy to tak trudno ustawić sobie automatyczne wychwytywanie błędów i poprawiać je jak się ma z tym problem Przecież chyba nikt nie pisze tekstu przepisu bezpośrednio na stronie Piszcie w Wordzie czy czym tam chcecie byle Wam błędy wychwyciło .
To jedno . Drugie - nagminne nie używanie polskich znaków ( przez co teksty są zupełnie nie czytelne ) .Nie wiem czy jest to niechlujstwo , przyzwyczajenie SMS-owe ( chociaż tego też nie rozumiem czemu nawet pisząc SMS-a nie można go napisać poprawnie ) , czy sprawa klawiatury u osób siedzących za granicą lub posiadających takie klawiatury . Kochani - klawiaturę na system polski czy angielski przestawia się jednym kliknięciem ( znam z autopsji bo moje dzieci na co dzień używają wersji angielskiej , a pisząc do mnie przestawiają - a i ja będąc u nich i łącząc się z Polską - w tym ze stronami kulinarnymi - przestawiałam na nasze znaki ) . Trzeba tylko o tym pamiętać .
Pisanie nie ortograficzne , bez używania znaków interpunkcyjnych , nie stosowanie dużych liter tam gdzie trzeba , czy pomijanie polskich znaków to po prostu lekceważenie innych użytkowników strony .
Moderator nie jest w stanie czytać każdego przepisu pod kątem ortografi , poprawiać błędów , stawiać przecinków czy kropek , poprawiać c na ć - bo zatwierdził by 20 przepisów dziennie a nie 120 .
Pomyślcie o tym , że to sobie wystawiacie świadectwo - a jak ktoś z Rodziny czy znajomych przeczyta taki przepis z ,, bykami ,, Dopiero sobie pomyśli
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
agabi22
kochani, nie szkoda Wam swojego i naszego - administratorów- czasu na te wszystkie plagiaty przecież my wszystkie przepisy sprawdzamy, a jeśli coś nam umknie znajdą to inni użytkownicy.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
PannaLiliana
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Kochani
Pilnujcie tego co robicie . Notorycznie dostaję wiadomości z pretensjami , że komuś dałam za przepis 20 punktów a przecież były tam zdjęcia .
Po pierwsze ja ( Moderator ) nie przyznaję nikomu żadnych punktów - to jest robione automatycznie . Tyle razy było to już wałkowane - zdjęcie musi być opisane , żeby system zaliczył za nie punkty . Inaczej zdjęcie się pojawi ale punktów za nie nie będzie .
Nawet jak edytujecie przepis i dodacie opisy pod zdjęciami po wstawieniu go to Moderator nie może dodać punktów bo nie ma takich uprawnień ( nie możemy ,, grzebać ,, przy żadnej punktacji ) .Trzeba pisać do Cherry lub Tit - opisać co się stało - podać dane przepisu , nazwę - numer ID ( jest przy nazwie przepisu ) i poprosić o dodanie punktów .
I jeszcze jedno - znacie mnie i wiecie , że jestem ( albo inaczej staram sie być bardzo opanowana ) - ale czemu u licha niektórzy zakładają , że robię im na złość bo nie zaliczyło im punktów ( zablokowałam przepis bo był nie zgodny z Regulaminem czy co innego ) .Działania Moderatorów nie mają nic wspólnego z tym czy kogoś lubimy czy nie - to jest po prostu sprawdzanie przepisów pod kątem trzymania się przepisów i jeśli je spełniają - mechanicznym klikaniu- Wstaw .
Nawet gdybym kogoś bardzo lubiła a popełni błąd to mu przepis zablokuję .
Pomyślcie o tym ( niektórzy ) i nie rzucajcie oskarżeń na Moderatora za własne błędy .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
misia5
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Netka
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
agabi22
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Agabi22 - środy, niedziele
Miłej zabawy na stronie .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
lalunia