Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Czegoś tu nie rozumiem pisze agabi22 a podpisuje Bunia...Rozdwojenie jaźni? A może takie per procura?

zmieniono 1 raz (ostatnio 01 mar 2012 01:02 przez Bahus)
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
witam wszystkich
w związku z ogromną ilością przepisów a w nich ogromna ilość błędów ortograficznych , interpunkcyjnych itp, chciałabym przypomnieć zasady dodawania przepisów.


Sami widzicie , że ostatnio wiele się dzieje i to w zawrotnym tempie .Nie wszyscy nadążają za zmianami ( lub usiłują je omijać ) i Moderatorzy z przykrością ( lub z satysfakcją ) muszą niektóre przepisy blokować . By uniknąć takich sytuacji spróbuję podać kilka zasad ,które warto przestrzegać by nie było problemu z zamieszczeniem przepisu :

1)- nadal bez zmian obowiązują postanowienia Regulaminu strony i Prawa Autorskiego nie zezwalające na kopiowanie cudzego tekstu lub zdjęć i podawanie się za ich autora .

2)- Ze względu na wprowadzenie systemu nagród rzeczowych - strona chce zachować oryginalność . W związku z tym nie wolno wstawiać przepisów których jest się autorem zamieszczonych już na innych stronach w wersji identycznej . Tu obowiązuje zasada : zdjęcia do przepisu i składniki mogą pozostać w wersji nie zmienionej . Opis procedury przygotowania potrawy powinien być zmieniony ( przeedytowany tak by stanowił nowatorski tekst ) .Innymi słowy- to samo opisane trochę inaczej.

Oczywiście dotyczy to przepisów które wstawiamy teraz - po zmianach ( to co już mamy wstawione pozostaje takie jak jest ).

3)- Nie wstawiamy przepisów typu ,, herbata z cytryną - wrzucić saszetkę do szklanki, zalać wrzątkiem , dodać sok z cytryny i osłodzić . Są bezwartościowe i wstawiane tylko dla punktów ( żeby było jasne jeśli ktoś opisze poprawną procedurę parzenia herbaty - sypkiej , etapami , z dodatkami smakowymi itp ) to taki przepis na pewno uzyska akceptację Moderatorów .

4)- Przepis nawet najprostszy powinien być opisany w logiczny sposób .
Przykład :
Jajecznica ze szczypiorem ----Jak ktoś poda w składnikach :2 jajka ,1 łyżka masła , garść szczypioru , sól . A potem napisze : rozgrzać masło , wbić jajka .Wsypać szczypior . Posolić . Smażyć .
To specjalnie się nie wysila . Opis powinien być spójny logicznie - rozwinięty , opisowy
( np . Na patelni podgrzać masło . Wlać na nie roztrzepane widelcem jajka . Posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem . Na średnim gazie smażyć mieszająć aż jajecznica zetnie się w stopniu przez nas lubianym ( pół miękko , miękko , twardo ) . Posolić do smaku . Można dodatkowo posypać mielonym pieprzem . Lub cos podobnego )

5)- składniki potrawy powinny być określone : nie mozna pisać mąka , mleko , jajko , sól i napisać zrobić ciasto naleśnikowe . Trzeba podać ile mąki , na ile mleka , z iloma jajkami - dobrze by było jeszcze podac ile tych naleśników z tego wyjdzie ).Ktoś kto zechce gotować wg takiego przepisu musi wiedzieć ile czego dać .

6)- sprawdzajmy napisany tekst przed wstawieniem na stronę .Niektórym przytrafiają sie tak rażące błędy , że nie sposób zaakceptować przepisu - normalnie Moderator jak ma czas to poprawi ale w takiej masie przepisów jest to nierealne .Wiele osób ma problemy z dysleksją . Może warto pisać przepis najpierw na arkuszu w Wordzie ( lub jaki tam kto system ma ) i zerknąć co system zaznacza jako błąd .

7)- Edycje . Jak już nam się przytrafi pomyłka i chcemy ją poprawic to oczywiście po to jest opcja edycji - tylko zróbmy ją poprawnie ( nie rozumiem sytuacji kiedy jedna osoba edytuje jeden przepis 25 razy pod rząd )
Pamiętajcie również , że przy edycji należy zdjęcia na wszelki wypadek zamieścić ponownie .
Nie jestem pewna jak wyglada sprawa ze zmiana zdjęć czy usunięciem któregoś w opcji edycji - czy nie znikną punkty za zdjęcie - na wszelki wypadek poiczekajcie aż sprawa się dobrze wyjaśni ze zmianami zdjęć .

8)- Czas zatwierdzania przepisów .
Wiem , że przyzwyczailiście się , ze przepisy ukazują sie na stronie prawie natychmiast po wstawieniu ( regulaminowo Moderator ma na to 24 godziny ) .Niestety w tej chwili jest to fizycznie niemożliwe . Na stronę są wstawiane setki przepisów dziennie . Każdy trzeba obejrzeć ( a i tak zdaża sie przepuścić plagiat lub głupotę - bo jak sie sprawdza dwu setny przepis to juz człowiek nie wie co czyta ) - a to trwa , i trwa , i trwa .Czasem jest tak , że mając zastrzeżenia do jakiegoś przepisu nie publikuję go - a do autora piszę czemu dopiero po kilku godzinach ( bo korespondencję robię hurtowo i pewnie inni moderatorzy też ) .Proszę nie mieć o to żalu - po prostu rytm pracy sie zmienił .
Po za tym Moderatorzy kończą pracę o 22,00 ( tak mamy umówione , że przepisy wstawione po 22.00 robi ten kto ma dyżur następnego dnia - bo w końcu kiedyś trzeba spać ) .Więc przepisy które wstawiacie póżnym wieczorem lub w nocy zostaną sprawdzone dopiero następnego dnia .

9)- o ilości znaków opisujących zdjęcie myśle , ze przypominać nie trzeba bo system sam nam o tym w doskonały sposób przypomina

10)- Zdjęcia . Nie mogą się dublować ( tzn nie wstawiamy zdjęcia gotowej potrawy z innego ujęcia bo to jest nadal ta sama potrawa - wyjątkiem są ciasta - tzn całe ciasto i ciasto w przekroju bo to pokazuje nowe informacje o ciescie .). Szczególnie zwacamy uwagę na tzw. 3 zdjęcie - ponieważ zmienia ono kategorię punktacji z 25 na 30 punktów ( i nie chodzi tu o to w której kolejności jest dodane - ważne by wszystkie 3 zdjęcia były merytoryczne ) ,Jesli ktos zamieści 3 porządne zdjecia i chce jeszcze raz pokazać swoją potrawę na innym talerzyku czy z inną dekoracją - nie ma problemu . Spełnił warunki do zaklasyfikowania do kategorii za 30 punktów i może dostawić . Tak samo przy kategorii za 25 punktów ( 1-2 zdjęcia ) . Jeśli stawiamy tylko 2 zdjecia to minimum 1 musi być merytoryczne - dobrze jak drugie też takie jest ale jak chcemy pokazać danie inaczej ułożone to nie ma sprawy- kategorii punktowej to nie zmieni .

Zdjęcia powinny być w miarę ostre ( wiem , niektórzymają z tym problem robiąc komórką - ale może spróbują po prostu postawic potrawę w jasnym miejscu- ja pstrykam na parapecie okiennym )

Mam nadzieję , że chociaż trochę przybliżyłam nowe zasady .

Miłej zabawy przy gotowaniu , spisywaniu , pstrykaniu i wstawianiu na stronę

Bunia

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Babciagramolka

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

seba929229
Witam wszystkich serdecznie
Znacie może jakiś sponsorów bądź sami możecie mi pomoc?
Chodzi oto że chciałbym znalez osobę która mogłaby pokryć kosz operacji oka operacja ta dotyczy zeza mojego brata. Koszt wynosi 2500 tys. zł. Oko go bardzo boli i potrzebuje tej operacji jak naj szybciej. Jeżeli ktoś potrafi mi pomoc to bardzo proszę.
Proszę nie bądźcie obojętni
Pzdr wszystkich cieplutko

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

smakosz 1988 napisał(a):

Wiesz co Bereniko? zajmij się czymś innym proszę bo zatruwasz mi życie.Nie będę się obwiniała za to co próbujesz mi zarzucić.Dziwne żebym przepisy dawała z książki a fotki potem sama robiła,i może jeszcze jedzenie psu wywalam? zastanów się.Nie mam najmniejszej ochoty się kłócić z Taką osobą jak Ty.Miłego dnia



A to, co to jest jak nie skopiowany przepis ? Tak walczysz o punkty ale czy zawsze uczciwie ? Chyba nie...

https://gotujmy.pl/salatka-z-burakow-i-ogorkow,przepisy,126884.html
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/17928/salatka-z-burakow-i-ogorkow-w-sosie-koperkowym.html

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

kasperki2
  • kasperki2

  • Posty: 40
  • Przepisy: 255
  • Artykuły: 47
dziękuję z informację, bo moje ponad tydzień kwitną w kolejce

Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

agabi22
  • agabi22

  • Posty: 334
  • Przepisy: 523
  • Artykuły: 9
kasperki2 napisał(a):

a mnie interesują artykuły, jaki jest czas na ich opublikowanie?

nie ma określonego terminu, zajmuje się nimi Kołczu, mój art czekał 3 dni na opublikowanie, ale spokojnie, wszystko w swoim czasie.

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

kasperki2
  • kasperki2

  • Posty: 40
  • Przepisy: 255
  • Artykuły: 47
a mnie interesują artykuły, jaki jest czas na ich opublikowanie?

Odp: Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by był

Netka
  • Netka

  • Posty: 1327
  • Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
smakosz 1988 napisał(a):

agabi22 napisał(a):

bernika napisał(a):

a ja mam pytanie do jakosci przepisów i zdjęć o ktorych tu ciągle jest mowa i o ktore jakis czas temu byla tu awantura i zmiana regulaminu. czy takie zdjecie powinno wogóle zostac zakwalifikowane? bo wg mnie nie spełnia zasad regulaminu, niewyrazne, rozmazane, jakosc pozostawia wiele do zyczenia, nie sposob rozpoznac co wogóle na tym zdjeciu jest. o jakosci samego przepisu nie bede dyskutowac (napisłam to w komentarzu) bo jak dla mnie jest to gotowa mrozonka warzywna wrzucona na patelnie i posypana vegeta, tak wiec przepis niczego nowego nie wnosi. https://gotujmy.pl/duszony-bukiet-warzywny-dla-lasuchow,przepisy,126802k1.html#ac

a w tym przepisie brak wole informacji o farszu, w składnikach jest w opisie brak; https://gotujmy.pl/domowe-pierozki-wg-smakosza-z-barszczyki,przepisy,126800.html

reszty przepisow smakosza komentowac nie bede bo brak mi slow.. dziewczyna nudzi sie wyrane przepisujac ksiązki.



Berenika, muszę stanąć w obronie smakosza. Smakosz dodaje przepisy i dopóki nie zostanie udowodnione że są plagiatami nie możemy ich usunąć. Kobitka dodawała wiele przepisów bez zdjęć i było źle. Kiedyś na forum zarzucano jej właśnie , że pewnie nie używa nawet tych przepisów bo nie ma zdjęć. Wytłumaczyła, że zdjęcia może robić tylko komórką, tak więc za namową innych użytkowników , zaczęła takie dodawać i teraz jest również źle. Jeżeli czegoś brakuje w przepisie proponuje napisać na priv albo dodać komentarz z prośbą o wyjaśnienie. Kochane przecież możemy to zrobić aby była miła atmosfera na stronie.

Agabi wiesz jak ja się staram i znów źle jest. Bolą mnie oskarżenia Bereniki która pisze że ja wszystko daję z książki co jest nieprawdą.Robiłam ostatnio pierogi, starałam się każde zdjęcie uchwycić żeby było wiadomo co i jak, nawet foto z farszem mam ale się nie zmieściło już.Wszystko pouzupełniałam.Idę stąd bo tak chamskich ludzi i nie życzliwych jeszcze nie widziałam.Mam sobie fotografa sprowadzić żeby wyostrzył mi foto? mam aparat 2.0 piksela więc jakie mają być zdjęcia? wesołych świąt wam życzę


Oj tam,nie marudź smakosz tylko bierz się za uczciwe wstawianie przepisów a będzie OK[Flower]

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z n

bernika
  • bernika

  • Posty: 204
  • Przepisy: 817
  • Artykuły: 0
Smakoszu kolejna twoja odpowiedz świadczy o tym ze nie masz pojecia o co chodzi na tym portalu... skoro gotujsz codziennie i pewnie nie tylko ziemniaki z burakami, bo widze ze wstawiasz takie wspaniałe przepisy jak sandacz czy carpaccio z poledwicy (mnie np nie stac na taką poledwice wiec nigdy nie robiłam i nie wstawiałam takiego przepisu) wiec czemu nie dajesz fotek tych potraw? i kto cie zmusza do wyrzucania jedzenia psu? my na codzien gotujemy i to co znajdzie sie na talerzach jest pstrykane i wstawiane.. nie wklepujemy przepisów na sandacze, carpaccio, pasztety z kaczki, 20 tortów w tym niezwykle trudnych... ale to jest uczciwosc moja droga a nie skrót po bon do IKEI.

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami