Język polski posługuje się literami ą , ę , ś, ć , ł , ń , ó , ż - niektórzy o tym zapominają . Tak samo zapominają o tym , że istnieją znaki interpunkcyjne .
W połowie przepisów trzeba się domyślać o co chodzi .
Nie chcę blokować przepisów ,, dla zasady ,, . Przecież można napisać projekt tekstu w Wordzie i sprawdzić czy nie podkreśla błędów . Podzielić na zdania . Postawić kropki i przecinki . Sprawdzić czy to co jest napisane jest logiczne .I dopiero wstawić . Przecież to wstyd wstawiać takie teksty . jak te, które się pojawiają .
Specjalnie niektóre przepuszczam i potem komentuję , żeby zwrócić uwagę na problem bo jak po prostu zablokuję przepis to chyba nie do wszystkich dociera .
zmieniono 1 raz (ostatnio 27 sie 2011 21:11 przez Babciagramolka)
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Witam
Chyba przyszła pora by nowym użytkownikom przypomnieć parę zasad jakie obowiązują przy wstawianiu przepisów na stronę, bo nie wszyscy czytają Regulamin ( i ten strony i ten zdobywania wirtuali na nagrody ) .
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Edem- środy
Miłej zabawy na stronie .
zmieniono 8 razy (ostatnio 23 sie 2011 16:53 przez Babciagramolka)
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Chciałam dodać przepis i nie mogę wszystkie obowiązkowe pola wypełniam, a na koniec jak zatwierdzam pokazuje mi się okno, że niestety przepis nie został zapisany, a nie robię żadnego błędu. Nie wiem co jest źle, czy może to, że jestem tu od niedawna?
Proszę o odpowiedz.
Zapisało i to 3 razy . Trzeba po wstawieniu przepisu zobaczyć u siebie w profilu ( Działka -Moje ) czy przepis się pojawił i czeka na akceptację . Niestety ten przepis trzeba będzie wstawic jeszcze raz - proszę przeczytać co napisałam w liscie ( w wiadomosciach pryweatnych ) . Przepisy nie mogą być pisane tak skrótowo. Trzeba bardziej opisowo to robić .Jak się napisze 2-3 krótkie zdania to nie jest tekst przepisu który by można zaliczyć do punktowanych .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Chciałam dodać przepis i nie mogę wszystkie obowiązkowe pola wypełniam, a na koniec jak zatwierdzam pokazuje mi się okno, że niestety przepis nie został zapisany, a nie robię żadnego błędu. Nie wiem co jest źle, czy może to, że jestem tu od niedawna?
Proszę o odpowiedz.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
A ja mam juz dosc.Staram sie pisac przepisy tak,by byly zgodne z regulaminem,staram sie opisywac porzadnie zdjecia,staram sie wrzucac przepisy moim zdaniem ciekawe,choc oczywiscie jedne sa lepsze ,inne gorsze.I co?I ciagle musze sie upominac o punkty,bo czuje,ze moje przepisy sa niezbyt sprawiedliwie oceniane,teraz widze,gdy klikne na "wiecej przepisow" mo wstawiony przepis jest na piatej pozycji,czyli rozumiem wedlug kolejnosci wstawienia jest piaty,na stronie glownej jest po przepisie bez zdjecia...Nie rozumiem tego i mam juz dosc.
Sorrki - przepis bez zdjecia trafił na stronę główną przez pomyłkę - już jest ok . Nie zawsze da się tak zrobić by wszystkie przepisy ze zdjęciami pojawiły się na głównej . Tu decyduje trochę gtodzina dodania . Moderator sprawdzając klika ładny przepis na główna , a potem nastepni dodają nowe przepisy też dobre i ponieważ są dodane później to one wisza w tym momencie na głównej stronie .To nie jest pozycja w rankingu tylko informacja o tym które przepisy zostały ostatnio dodane wg czasu . A Twój przepis na gulasz jest SUPER . Miłego dnia .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
A ja mam juz dosc.Staram sie pisac przepisy tak,by byly zgodne z regulaminem,staram sie opisywac porzadnie zdjecia,staram sie wrzucac przepisy moim zdaniem ciekawe,choc oczywiscie jedne sa lepsze ,inne gorsze.I co?I ciagle musze sie upominac o punkty,bo czuje,ze moje przepisy sa niezbyt sprawiedliwie oceniane,teraz widze,gdy klikne na "wiecej przepisow" mo wstawiony przepis jest na piatej pozycji,czyli rozumiem wedlug kolejnosci wstawienia jest piaty,na stronie glownej jest po przepisie bez zdjecia...Nie rozumiem tego i mam juz dosc.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Buniu ty sie produkujesz, pytanie ile tylko przeczytało a ile osób zrozumiało
Ale zawsze mogę potem skopiować to co tu napisałam i podesłać delikwentowi zamiast wyjaśniać n-ty raz .
A tak poważnie - moze sie przyda bo na prawdę wiele osób ma problem ze zrozumieniem REgulaminów , nie mówiąc o tym , ze mało kto je czyta . A tak jak 155 razy powtórzę to może coś sie przedrze .
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
W połowie przepisów trzeba się domyślać o co chodzi .
Nie chcę blokować przepisów ,, dla zasady ,, . Przecież można napisać projekt tekstu w Wordzie i sprawdzić czy nie podkreśla błędów . Podzielić na zdania . Postawić kropki i przecinki . Sprawdzić czy to co jest napisane jest logiczne .I dopiero wstawić . Przecież to wstyd wstawiać takie teksty . jak te, które się pojawiają .
Specjalnie niektóre przepuszczam i potem komentuję , żeby zwrócić uwagę na problem bo jak po prostu zablokuję przepis to chyba nie do wszystkich dociera .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Anula
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Chyba przyszła pora by nowym użytkownikom przypomnieć parę zasad jakie obowiązują przy wstawianiu przepisów na stronę, bo nie wszyscy czytają Regulamin ( i ten strony i ten zdobywania wirtuali na nagrody ) .
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Edem- środy
Miłej zabawy na stronie .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Zapisało i to 3 razy . Trzeba po wstawieniu przepisu zobaczyć u siebie w profilu ( Działka -Moje ) czy przepis się pojawił i czeka na akceptację . Niestety ten przepis trzeba będzie wstawic jeszcze raz - proszę przeczytać co napisałam w liscie ( w wiadomosciach pryweatnych ) . Przepisy nie mogą być pisane tak skrótowo. Trzeba bardziej opisowo to robić .Jak się napisze 2-3 krótkie zdania to nie jest tekst przepisu który by można zaliczyć do punktowanych .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
josta09
Proszę o odpowiedz.
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Sorrki - przepis bez zdjecia trafił na stronę główną przez pomyłkę - już jest ok . Nie zawsze da się tak zrobić by wszystkie przepisy ze zdjęciami pojawiły się na głównej . Tu decyduje trochę gtodzina dodania . Moderator sprawdzając klika ładny przepis na główna , a potem nastepni dodają nowe przepisy też dobre i ponieważ są dodane później to one wisza w tym momencie na głównej stronie .To nie jest pozycja w rankingu tylko informacja o tym które przepisy zostały ostatnio dodane wg czasu . A Twój przepis na gulasz jest SUPER . Miłego dnia .
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Netka
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
anemon
Odp: Odp: Kilka uwag o tym
margolata
Się okaże w praniu
Odp: : Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Netka
Jestes bardzo praktyczna Buniu