Chcę poruszyć sprawę luki w Regulaminie - chodzi mi o to , że są osoby wstawiające hurtowo przepisy na dżemy , kompoty , kremy itp w których zmieniaja tylko jedno ( dwa słowa ) . Piszą przepis na np.kisiel agrestowy , potem tymi słowami na malinowy zamieniając agrest na maliny , potem gruszkowy , bananowy , wiśniowy . I tak jedzie delikwent po 20 owocach .Nie ma w Regulaminie punktu , który pozwala zablokować takie przepisy .
Ponieważ uważam to za nadużycie ( a w chwili obecnej mam w panelu takie własnie przepisy jednego z użytkowników ) zgłaszam problem do Admina i nie wstawię ich do poniedziałku aż nie uzyskam decyzji w tej sprawie .
Co prawda termin na wstawienie przepisów to 24 godziny ale traktuję to jako sprawę do wyjaśnienia i mam nadzieję , że zyskam Waszą aprobatę na takie działanie ( a jak nie to oberwę od Admina - trudno )
Buniu, popieram w 100 % Najpierw będzie kisiel z 20 owoców, później "soczek", "dżemik", "zupka", itd... i w gotujmy.pl się zaroi od bezsensownych przepisów...
Chcę poruszyć sprawę luki w Regulaminie - chodzi mi o to , że są osoby wstawiające hurtowo przepisy na dżemy , kompoty , kremy itp w których zmieniaja tylko jedno ( dwa słowa ) . Piszą przepis na np.kisiel agrestowy , potem tymi słowami na malinowy zamieniając agrest na maliny , potem gruszkowy , bananowy , wiśniowy . I tak jedzie delikwent po 20 owocach .Nie ma w Regulaminie punktu , który pozwala zablokować takie przepisy .
Ponieważ uważam to za nadużycie ( a w chwili obecnej mam w panelu takie własnie przepisy jednego z użytkowników ) zgłaszam problem do Admina i nie wstawię ich do poniedziałku aż nie uzyskam decyzji w tej sprawie .
Co prawda termin na wstawienie przepisów to 24 godziny ale traktuję to jako sprawę do wyjaśnienia i mam nadzieję , że zyskam Waszą aprobatę na takie działanie ( a jak nie to oberwę od Admina - trudno )
Buniu, popieram w 100 % Najpierw będzie kisiel z 20 owoców, później "soczek", "dżemik", "zupka", itd... i w gotujmy.pl się zaroi od bezsensownych przepisów...
Chcę poruszyć sprawę luki w Regulaminie - chodzi mi o to , że są osoby wstawiające hurtowo przepisy na dżemy , kompoty , kremy itp w których zmieniaja tylko jedno ( dwa ) słowa . Piszą przepis na np.kisiel agrestowy , potem tymi słowami na malinowy zamieniając agrest na maliny , potem gruszkowy , bananowy , wiśniowy . I tak jedzie delikwent po 20 owocach .Nie ma w Regulaminie punktu , który pozwala zablokować takie przepisy .
Ponieważ uważam to za nadużycie ( a w chwili obecnej mam w panelu takie własnie przepisy jednego z użytkowników ) zgłaszam problem do Admina i nie wstawię ich do poniedziałku aż nie uzyskam decyzji w tej sprawie .
Co prawda termin na wstawienie przepisów to 24 godziny ale traktuję to jako sprawę do wyjaśnienia i mam nadzieję , że zyskam Waszą aprobatę na takie działanie ( a jak nie to oberwę od Admina - trudno )
zmieniono 1 raz (ostatnio 28 sty 2012 16:16 przez Babciagramolka)
Wiemy, że prawdziwi pasjonaci NIE SĄ ŁAPACZAMI PUNKTÓW, lecz coraz więcej tych "łapaczy" zaśmieca cały portal i przez to staje się on mniej atrakcyjny......
Ciotka - osoba , która twierdzi , że wydaje książki kulinarne z lekceważeniem wypowiada się o poprawności pisania przepisów - nie bardzo mi się to zgadza .
Tak samo teoria o tym , że tylko 5 kucharzy na świecie tworzy autorskie potrawy . To co w takim razie w tych książkach wydajesz ?
Nie masz racji - w kuchni tak jak wszędzie są eksperymentatorzy i rzemieślnicy . Rzemieślnik będzie cudownie gotującą osobą , która przez całe życie robi rosół , pierogi , gulasz wg przepisów z jakich sie nauczyła - uczy się oczywiście nowych ale nadal nic nie zmienia .
Eksperymentator to ten , którego ,,nosi" - sprawdza nowe połączenia smakowe , przerabia potrawy zastępując składniki lub je pomijając , dodajac nowe przyprawy . W 99% będą to tylko wariacje znanych potraw , ale w tym 1% będzie to zupełnie odkrywcza potrawa .
A ponad to autorka książek kulinarnych powinna wiedzieć co obejmuje Prawo Autorskie - nie pomysł na składniki i ugotowanie jakiegos gulaszu tylko tekst opisujacy to gotowanie . .
Przy okazji prośba do wszystkich piszących z obcej klawiatury .Piszce tekst w Wordzie i potem wklejajcie bo poprawianie całosci przepisu ( lub kilkunastu przepisów różnych osób ) tak by był pisany polskimi znakami jest nie do wykonania dla Moderatora ( a Regulamin wyraźnie mówi o stosowaniu polskich znaków ) . Czasem trudno przeczytać o co chodzi .I tak przecież spisujemy przepis przed wstawieniem więć postarajmy sie o to by było z tymi naszymi ą, ę,ć,ś itd.
zmieniono 2 razy (ostatnio 22 wrz 2012 10:45 przez Babciagramolka)
Na początku w jednym komentarzu pod moim przepisem wyjaśniałem krótko dlaczego robię tylko torty-w tym czuję się najlepiej.Nie robię tego dla nagród.Wydawało mi się,że tutaj chodzi o to aby każdy mógł znalezć przepis na ciekawą potrawę bez kupowania ton książek kucharskich,aby mógł spróbować innych wariantów tych przepisów które zna.Aby mieć szansę na zrobienie coś nowego,ciekawego,nie myśląc ,że mnie się nie uda,nie potrafię.Potrafimy gotować,piec ciasta,kucharzyć tylko czasami niektórzy jeszcze o tym nie wiedzą.Dlatego prawdziwi pasjonaci nie patrzą na nagrody,wirtuale czy inne punktacje.Róbcie swoje.Pozdro
O Jezu, kobiety! A wiekszych problemow i...ambicji nie macie?
Sama gotuje duzo i dobrze, nawet jakies ksiazeczki kucharskie wydalam, co i wam szczerze radze - w takim celu warto sie napracowac, bo dzielo i wymierne, i autorskie, i czasem nawet poplatne.
Powiem wam szczerze: nie mam czasu na robienie fotek na forum, mam za duzo roboty z samym gotowaniem, by jeszcze potrawe obfotografowywac, a do ksiazek robia mi je fachowcy (zebyscie wiedzialy, jaki 'plastik' i photo shop!). Poza ta website jest jeszcze praca i zycie - warto i o tym pamietac.
Sprawa plagiatu jesli chodzi o przepisy kulinarne to sprawa niezwykle sliska - poza paroma gwiazdorami z 5 gwiazdami Michelina chyba nikt nie ma 'przepisow autorskich', a jesli juz to sa one od czapy (dzis ktos tu mnie wystraszyl koktajlem z wymieszania dobrego wiskacza z kiepskawym wiskaczem).
Rzecz jasna macie racje co do cudownego rozmnazania przepisow - sama dzis moglam na chama podac osobno przepis na lassi bananowe, truskawkowe, malinowe, mangowe etc (dalam dwa: na slodkie owocowe i ostre masala), za to w opiniach dalam dwa czy trzy przepisy gratis: na wiejska paelle, oraz ciasto i tarte owocowa z kremem - jako warianty do zamieszczonych przepisow innych, bo mi wlasne przepisy przypomnialy. Wlasne? Tez je skads wzielam, od kogos sie nauczylam, choc juz nie pamietam od kogo, gdzie i kiedy.
Wiecej luzu, moje panie! A jesli swe gotowanie traktujecie serio, to wezcie sie za autorskie pisanie i profesjonalne tegoz wydawanie..
Mam pytanie. Czy tylko mnie denerwują przepisy, w których składniki są wpisywane nie dość, że ciurkiem, to często nawet bez znaków przestankowych? Rozumiem, że można się pogubić przy wstawianiu pierwszych przepisów będąc nowym użytkownikiem i zrobić taki błąd, ale przy np. siedemdziesiątym
mnie tez się to nie podoba...jest mało przejrzysty przepis wtedy, ja nawet w zeszycie zapisywałam każdy składnik w oddzielnej linijce....odnoszę wrażenie,że takie przepisy są kopiowane...a wpisujący przepis zapomina, że ma klawisz "enter" do dyspozycji, dlatego niektóre strony kulinarne wymuszają wpisywanie każdego składnika oddzielnie....ale wygodniej jest tak jak tu jest teraz
Mam dość !!!!!!!!
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
zewa
Oczywiście, że popieram
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
Bernadetta
Buniu, popieram w 100 % Najpierw będzie kisiel z 20 owoców, później "soczek", "dżemik", "zupka", itd... i w gotujmy.pl się zaroi od bezsensownych przepisów...
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Babciagramolka
Ponieważ uważam to za nadużycie ( a w chwili obecnej mam w panelu takie własnie przepisy jednego z użytkowników ) zgłaszam problem do Admina i nie wstawię ich do poniedziałku aż nie uzyskam decyzji w tej sprawie .
Co prawda termin na wstawienie przepisów to 24 godziny ale traktuję to jako sprawę do wyjaśnienia i mam nadzieję , że zyskam Waszą aprobatę na takie działanie ( a jak nie to oberwę od Admina - trudno )
Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
jaNina
Dziwię się, że właściciele portalu zdecydowali się na ilość kosztem jakości.
Szkoda
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
bajtek
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Babciagramolka
Tak samo teoria o tym , że tylko 5 kucharzy na świecie tworzy autorskie potrawy . To co w takim razie w tych książkach wydajesz ?
Nie masz racji - w kuchni tak jak wszędzie są eksperymentatorzy i rzemieślnicy . Rzemieślnik będzie cudownie gotującą osobą , która przez całe życie robi rosół , pierogi , gulasz wg przepisów z jakich sie nauczyła - uczy się oczywiście nowych ale nadal nic nie zmienia .
Eksperymentator to ten , którego ,,nosi" - sprawdza nowe połączenia smakowe , przerabia potrawy zastępując składniki lub je pomijając , dodajac nowe przyprawy . W 99% będą to tylko wariacje znanych potraw , ale w tym 1% będzie to zupełnie odkrywcza potrawa .
A ponad to autorka książek kulinarnych powinna wiedzieć co obejmuje Prawo Autorskie - nie pomysł na składniki i ugotowanie jakiegos gulaszu tylko tekst opisujacy to gotowanie . .
Przy okazji prośba do wszystkich piszących z obcej klawiatury .Piszce tekst w Wordzie i potem wklejajcie bo poprawianie całosci przepisu ( lub kilkunastu przepisów różnych osób ) tak by był pisany polskimi znakami jest nie do wykonania dla Moderatora ( a Regulamin wyraźnie mówi o stosowaniu polskich znaków ) . Czasem trudno przeczytać o co chodzi .I tak przecież spisujemy przepis przed wstawieniem więć postarajmy sie o to by było z tymi naszymi ą, ę,ć,ś itd.
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Bob39
Odp: Mam dość !!!!!!!!
ciotka
Sama gotuje duzo i dobrze, nawet jakies ksiazeczki kucharskie wydalam, co i wam szczerze radze - w takim celu warto sie napracowac, bo dzielo i wymierne, i autorskie, i czasem nawet poplatne.
Powiem wam szczerze: nie mam czasu na robienie fotek na forum, mam za duzo roboty z samym gotowaniem, by jeszcze potrawe obfotografowywac, a do ksiazek robia mi je fachowcy (zebyscie wiedzialy, jaki 'plastik' i photo shop!). Poza ta website jest jeszcze praca i zycie - warto i o tym pamietac.
Sprawa plagiatu jesli chodzi o przepisy kulinarne to sprawa niezwykle sliska - poza paroma gwiazdorami z 5 gwiazdami Michelina chyba nikt nie ma 'przepisow autorskich', a jesli juz to sa one od czapy (dzis ktos tu mnie wystraszyl koktajlem z wymieszania dobrego wiskacza z kiepskawym wiskaczem).
Rzecz jasna macie racje co do cudownego rozmnazania przepisow - sama dzis moglam na chama podac osobno przepis na lassi bananowe, truskawkowe, malinowe, mangowe etc (dalam dwa: na slodkie owocowe i ostre masala), za to w opiniach dalam dwa czy trzy przepisy gratis: na wiejska paelle, oraz ciasto i tarte owocowa z kremem - jako warianty do zamieszczonych przepisow innych, bo mi wlasne przepisy przypomnialy. Wlasne? Tez je skads wzielam, od kogos sie nauczylam, choc juz nie pamietam od kogo, gdzie i kiedy.
Wiecej luzu, moje panie! A jesli swe gotowanie traktujecie serio, to wezcie sie za autorskie pisanie i profesjonalne tegoz wydawanie..
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
misia14
mnie tez się to nie podoba...jest mało przejrzysty przepis wtedy, ja nawet w zeszycie zapisywałam każdy składnik w oddzielnej linijce....odnoszę wrażenie,że takie przepisy są kopiowane...a wpisujący przepis zapomina, że ma klawisz "enter" do dyspozycji, dlatego niektóre strony kulinarne wymuszają wpisywanie każdego składnika oddzielnie....ale wygodniej jest tak jak tu jest teraz