lusi0125

lusi0125

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Francuska kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodka i puszysta kremówka

Francuska kremówka

Składniki:

Francuska kremówka

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 jaj

Sposób przygotowania:

Francuska kremówka
Gotowe ciasto rozwałkuj na pół cm.Podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty.Piecz 20 minut w temp 220 st.Cukier waniliowy rozpuść w mleku,gotuj 7-10 minut.Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.Dodaj mąkę ziemniaczaną,wymieszaj i zalej mlekiem.Zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając.Dodaj pod koniec gotowania ubitą pianę z białek i gotuj całość przez 5 minut.Na jednej porcji ciasta rozsmaruj krem,przyłóż drugą połówka ciasta i schłódź w lodówce.

Tagi:

ciasto