Sposób przygotowania:
Tarta z boczkiem i warzywami
1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtko i posiekaną na drobne kawałki margarynę. Z tych składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią aluminiową i schładzać w lodówce przez minimum 15 minut.
2. Schłodzone ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć nim tylko dno formy do pieczenia tarty. Niewielką ilość ciasta zostawić do obklejenia boków tarty. Dno tarty obficie ponakuwać widelcem i piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Następnie wyciągnąć tartę z piekarnika, lekko ją ostudzić i wylepić jej boki pozostawionym wcześniej ciastem. Wlać nadzienie.
3. Nadzienie: Pokrojony w drobną kostkę boczek usmażyć. Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie. Schłodzony dodać do schłodzonego boczku. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do boczku. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wlać do podanych wcześniej składników nadzienia. Całość wymieszać i wlać do formy z tartą. Posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 200 stopniach .
2. Schłodzone ciasto lekko rozwałkować i wyłożyć nim tylko dno formy do pieczenia tarty. Niewielką ilość ciasta zostawić do obklejenia boków tarty. Dno tarty obficie ponakuwać widelcem i piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Następnie wyciągnąć tartę z piekarnika, lekko ją ostudzić i wylepić jej boki pozostawionym wcześniej ciastem. Wlać nadzienie.
3. Nadzienie: Pokrojony w drobną kostkę boczek usmażyć. Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie. Schłodzony dodać do schłodzonego boczku. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do boczku. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wlać do podanych wcześniej składników nadzienia. Całość wymieszać i wlać do formy z tartą. Posypać startym żółtym serem. Piec 30 minut w 200 stopniach .