IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Francuska 'Wieża Eiffla' z malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto francuskie w kształcie Wieży Eiffla

Francuska 'Wieża Eiffla' z malinami

Składniki:

Francuska 'Wieża Eiffla' z malinami

 

 

 

 

 

  • 1,5 łyżki wody

 

  • KREM:

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Francuska 'Wieża Eiffla' z malinami
30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć miękką margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno "bić" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie "pobić" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i zgiąć na pół. Następnie za pomocą noża wyciąć kształt Wieży Eiffla. Ciasto rozdzielić delikatnie na dwie części. Piec ok 20 min. w temp. 160'C. Upieczone pozostawić do przestygnięcia. Maliny miksujemy z łyżką cukru. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy, a na koniec maliny. Gotową masę umieszczamy na ok 30 min. lodówce. Na jeden kawałek ciasta francuskiego nakładamy krem i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Tagi:

jajko jajka