msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Francuski rogalik.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na szybko przyrządzona przekąska z ciasta francuskiego.

Francuski rogalik. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuski rogalik.

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,tj.37 dag
  • 6 plasterków sera żółtego (np.salami)
  • 6 plasterków wędliny drobiowej (u mnie filet z indyka faszerowany)

Sposób przygotowania:

Francuski rogalik.
Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam nożem na 6 kwadratów. Na każdym położyłam po plasterku sera a na serze po plasterku wędliny.Zwijałam po przekątnej w rulony i podwijałam końce formując rogaliki. Ułożyłam je na papierze do pieczenia.Wierzch każdego zwilżyłam zimną wodą (można posmarować rokłóconym jajkiem,ale tak też jest dobrze). Wstawiłam do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piekłam 13 minut.Rogaliki poszły na ciepło od razu,ale na zimno też można zajadać.
Francuski rogalik.
Na pokrojonym w kwadraty cieście ułożyć plastry sera i wędliny.
Francuski rogalik.
Po przekątnej zwijać rulony z z ciasta .
Francuski rogalik.
Podwijać końce ciasta formując rogaliki i układać na papierze do pieczenia.
Francuski rogalik.
Wierzchy rogalików posmraować zimną wodą i piec ok.13 minut.