Francuski tort jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można go podać również z innymi smakowitymi powidłami

Francuski tort jabłkowy

Składniki:

Francuski tort jabłkowy

 

  • 30 dag ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • sól
  • 10 dag cukru
  • 50 dag chudego twarogu
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 5 średnich jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki konfitury śliwkowej
  • tłuszcz do formy i mąka

 

Sposób przygotowania:

Francuski tort jabłkowy
1. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Twaróg mieszać z budyniem. 2. Jabłka obrać, przekroić w poprzek na pół i odkroić po 1 grubym plastrze z każdej połówki. Usunąć gniazda nasienne. Plastry jabłek naciąć po jednej stronie na krzyż i skropić sokiem z cytryny. 3. Formę do tarty (śr 28 cm) natłuścić. Na posypanej mąką stolnicy układać płaty ciasta (jeden na drugim) i rozwałkować na 1 placek większy od średnicy formy o 4 cm. Przełożyć do formy i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć masą serową. 4. Układać jabłka (po 2 plastry), środki wypełnić konfiturą. Piec 15-20 minut w 200 stopniach C.