agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Francuski warkocz brokułowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny francuski warkocz może być podany jako specjalne danie na imprezę lub po prostu na obiad albo jako przekąska.

Francuski warkocz brokułowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuski warkocz brokułowy

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 ugotowany brokuł
  • 2 żółtka
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • pół torebki ryżu
  • 30 g startego sera

Sposób przygotowania:

Francuski warkocz brokułowy
Pierś z kurczaka, ryż i brokuła ugotować. Na cieście ułożyć wzdłuż mięso z ryżem, na tym kawałki brokuła a na górze posypać serem. Ciasto francuskie pociąć w paseczki i układać na zmianę na górze. tworząc warkocz. jak już ułożymy cały warkocz posmarujmy całość żółtkiem żeby nie przypiekło się w piekarniku. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Można jeść na od razu po wyjęciu z piekarnika na gorąco, lub na zimno jak ostygnie.
Francuski warkocz brokułowy
Na środek ciasta układamy ugotowany ryż i mięso
Francuski warkocz brokułowy
Na ryż i mięso układamy kawałeczki brokuła i posypujemy serem
Francuski warkocz brokułowy
Pocięte paseczki ciasta zakłądamy na górę na przemian
Francuski warkocz brokułowy
Gotowy warkocz smarujemy żółtkiem żeby nie przypiekł się w piekarniku