Sposób przygotowania:
Kurczak z brokułami w cieście francuskim
Różyczki brokuła gotujemy 3-4 minuty odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka całą kroimy w kostkę lub paski, posypujemy przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany olej z margaryną wrzucamy kurczaka. W tym czasie siekamy cebulę w drobną kostkę lekko solimy i pieprzymy, dodajemy do kurczaka i smażymy razem. Uważamy żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli a kurczak przysmaży podlewamy odrobiną wody zmniejszamy ogień. Przyprawiamy słodką papryką i pieprzem. Serek topiony naturalny lub ziołowy dorzucamy na patelnie i delikatnymi okrężnymi ruchami roztapiamy serek. Jeśli powstały sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. By sos był bardziej aksamitny dodajemy łyżkę śmietany mieszamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Sos serowy powinien troszkę przestygnąć. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy sos z kurczakiem i rozkładamy różyczki brokuła (pokroiłam w mniejsze kawałki). Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Na koniec rozmącamy jajko (lub samo żółtko) i smarujemy całą powierzchnię powstałej rolady. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20-25 min. Smacznego.
nathaliye
lalunia
lalunia
Netka
Agunia
anemon
Lady Marmolada
margolata
evita0007