Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Francuskie kąski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przekąska wyszukana i smaczna !

Francuskie kąski

Składniki:

Francuskie kąski

 

  • Ciasto francuskie (można je kupić w prawie każdym, większym sklepie)
  • Kilka plastrów szynki (np. polędwicy sopockiej)
  • Kawałek żółtego sera
  • 3-4 pieczarki
  • Szczypiorek
  • Jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Francuskie kąski
Jeżeli Wasze ciasto francuskie jest zamrożone, to mam złą wiadomość :) musimy poczekać, aż się rozmrozi. W tym celu trzymamy je w pokojowej temperaturze ok 2-3 godzin. Gdy ciasto jest gotowe (rozmrożone) czyli bardzo miękkie i plastyczne, wycinamy kółka szklanką lub kwadraty nożem. Na wyciętych kawałkach kładziemy - szynkę (mogą być dwie warstwy szynki), przysmażone lub ugrillowane pieczarki, obsypujemy startym żółtym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem i łyżką delikatnie (w niewielkiej ilości) wylewamy na każdą przekąskę. Tak przygotowane kąski wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, na temperaturę 170 - 180 stopni.
Pycha !