Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Francuskie krążki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krążki z ciasta francuskiego to efektowny dodatek do czerwonego barszczu.

Francuskie krążki z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie krążki z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Francuskie krążki z pieczarkami
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 1-2 godziny. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać starte grubej, jarzynowej tarce pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwinąć na desce i szklanką wycinać kółka. Z połowy kółek mniejszą szklaneczką wycinać krążki. Pozostałe duże kółka posmarować białkiem i przykleić pierścienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, napełnić farszem z pieczarek. Pierścienie po wierzchu i pozostałe małe krążki posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200-220 stopni około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć upieczonymi krążkami z ciasta.
Francuskie krążki z pieczarkami
Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle
Francuskie krążki z pieczarkami
Z ciasta francuskiego szklanką wycinać kółka
Francuskie krążki z pieczarkami
Posmarować białkiem i przykleić pierścienie
Francuskie krążki z pieczarkami
Ułożyć na blaszce i napełnić farszem z pieczarek